Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Панатинайкос-Олимпиакос, дерби като за финал

29 Октомври 2010 / 18:10:35  GRReporter
3405 прочитания

Само 24 часа ни делят от срещата между футболните отбори на Панатинайкос и Олимпиакос на олимпийския стадион ОАКА в Атина. Всички с нетърпение очакват дербито, което в случая на двата отбора е и вид неофициален финал. Защото  резултатът от 30.10 ще определи до голяма степен кой от „вечните врагове” има шансове да спечели титлата тази година. От върха на класацията зелените ги делят 4 точки. В случай на загуба те ще спаднат със 7 и шампионската кауза ще стане все по-трудна за постигане. Почти невъзможна, в условията, в които отборът се намира. Треньорът на детелините, Никос Ниоплиас заяви дори на играчите си, че мачът с бяло-червените е мач „без утрешен ден”. Победата е задължителна...

Панатинайкос ще влезе на игрището в не толкова добро състояние, колкото Олимпиакос. Изморителното и проблематично завръщене от Солун повлия на формата на част от играчите и поради тази причина Ниоплиас реши да  смени тренировъчната програма ден преди мача. Добрата новина е, че макар и поизморени след срещата с отбора на Козани, зелените ще играят на ОАКА с по-голяма доза оптимизъм и желание за победа. Победата над Козани с 5-0 няма как  да не си каже думата. Друга добра новина е тази, че Сидни  Гову е в бойна готовност за срещата. Френската звезда успя да се сработи със Сисе и се очаква по време на голямото дерби двамата да покажат на какво са способни. Треньорът не крие, че за  мача той изключително много разчита на двамата играчи да пробият защитата на Олимпиакос. Още повече, че поради травми в дербито няма да участват Нинис и Лето.

Мачът ще е от изключително значение и поради друга причина. В случай, че зелените загубят, много вероятно е Ниоплиас да си подаде оставката, както стана след мача с Ерготелис на Крит. Тогава след един доста слаб период зелените най-после отбелязоха победа, но дори и резултатът 4-1 не зарадва треньора. След мача той заяви, че не издържа повече  на критиките от страна на медиите за неудачната му работа през този сезон и си подаде оставката. Новината-шок се разнесе в медийното пространство светкавично. За щастие броени минути след това президентът Николас Патерас успя да разубеди треньора да смени решението си. Самият Патерас заявява, че  за предостоящото дерби е оптимист. „Не се притеснявам, сигурен съм, че отборът ще намери пътя си”. Апелира обаче за подобаващо поведение на феновете в ОАКА. Панатинайкос наистина се нуждае от победа. Какво ще стане ако на 30.10 отборът се огъне под силата на вечния си враг по-добре да не мислим...

Предраг Джорджевич пък, „тотемът” на Олимпиакос , известен като Джоле, разкрива пред сайта www.sport.gr мислите си за срещата. Любимецът на феновете на Олимпиакос, чиято кариера е свързана със златните страници от историята на отбора заявява: „ Един голям и успешен цикъл завърши. Миналогодишният отбор имаше проблеми. Измъчваха го много травми и промените от лятото бяха необходими. Новата управа доказа с действията си, че е жадна за титли и вярвам, че сега се отваря един нов цикъл на успехи. Олимпиакос ще се завърне динамично към успехите.” За мача между Панатинайкос и Олимпиакос легендата твърди, че срещата ще е голямо дерби и прогнози в такива случаи не може да се правят. Подчертава все пак, че Олимпиакос е в по-добра форма, в добро психологическо състояние и пред вид последователните победи има предимство. По думите му Панатинайкос е в трудно положение, което ще го накара да притисне противника си,  като  вложи в това всичките си усилия. Но все пак: „Прогнози не могат да се правят. Нека си припомним само миналогодишното дерби в ОАКА, когато Олимпиакос победи въпреки проблемите, които имаше...  Познавам много добре философията на отбора. Той никога не играе за равен. В природата му е да играе винаги за победа и за нищо друго, което е по-малко. Същата философия изповядва и Валверде и знам, че Олимпиакос ще се бори за победа, за да увеличи разликата на 7 точки.”

 

Категории: Панатинайкос Олимпиакос ОАКА дерби първенство спорт футбол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus