Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отстраниха водещата на новините в държавната телевизия

05 Октомври 2012 / 18:10:29  GRReporter
2432 прочитания

Решението на ръководството на гръцката държавна телевизия ЕРТ да снеме от екран водещата на централните новини Ели Стаи и да заведе срещу нея служебно разследване клони да се превърне в политически скандал. Всичко започна преди два дни, когато зрителите бяха осведомени от нейната заместничка Пинелопи Гавра.
По-късно стана ясно, че директорът на ЕРТ Никос Симос е наредил започването на проверка срещу телевизионната водеща. Според статия във вестник Етнос Ели Стаи е била информирана за тази развръзка от завеждащия дирекция “Новини” Емилиос Лиацос. Той й казал, че причината за това решение е недоволството, което е изразил за нея шефът на новините Василис Томопулос.
Както е заявил за “Етнос” самият Емилиос Лиацос, Василис Томопулос действително се е оплакал на директора на ЕРТ за това, че “Ели Стаи уронва неговия професионален авторитет и не е добър сътрудник, след като непрекъснато изразява несъгласие по отношение на вида и съдържанието на централните новини”.  Според Василис Томопулос Ели Стаи е твърдяла, че той не разбира нищо от работата си, не е искала той да се намира на режисьорския пулт по време на централната емисия новини и е искала да има решаващо мнение за тематологията. След това те представили събитията пред Никос Симос, който наредил започването на разследване и снемането на водещата от екран.
От своя страна Ели Стаи е отхвърлила обвиненията. Според ръководството на ЕРТ тя е заявила, че “винаги е имала креативни различия със своите сътрудници, независимо от поста, който е заемала”. “Винаги съм имала думата за оформянето на новинарските емисии, които представям. Това важи и за сътрудничеството ми с ЕРТ, както се посочва в договора ми”, е казала още водещата.
Според “Етнос” на въпроса й защо само тя няма да изпълнява служебните си задължения, докато трае проверката, директорът на ЕРТ отвърнал: “защото вие сте пред камерите, а г-н Томопулос зад тях”.
Вестникът коментира, че никой не признава, че истинският проблем е от чисто политически характер. “Решението Ели Стаи да бъде снета от ефир е било взето от много време. Нейното несъгласие с реда на репортажите миналата седмица е бил само поводът то да бъде изпълнено”.  
Водещата обаче нямала намерение да остави нещата така. “Тя знае, че е персона нон грата в ЕРТ, но е решена да не падне духом преди февруари следващата година, когато изтича договорът й с държавната телевизия”. Според източници тя възнамерява да предприеме правни действия срещу решението на ръководството на ЕРТ.
Въпреки че поне до момента не е ясно кой ще надделее евентуалното пълно отстраняване на Ели Стаи от централния ефир на ЕРТ не би следвало да учуди никого. И това, понеже не е нова практиката при всяка промяна в държавното ръководство водещите журналисти в държавната телевизия да бъдат сменяни с по-приятелски настроени към властта техни колеги.  В този смисъл Ели Стаи също бе назначена с временен трудов договор след изборите през 2009, които бяха спечелени от ПАСОК.
Обществена тайна е, че дори частните медии в Гърция са тясно свързани с политиката, както и че точно тези порочни според много коментатори връзки са им осигурили огромни банкови заеми.
Трите големи медийни групи, които са сред 60-те най-големи регистрирани на борсата гръцки компании имат общи банкови задължения в размер на 415 милиона евро, от които заемите в размер на 370 милиона евро са краткосрочни. В същото време сборът от техните капитали е по-малък от 1/10 от заемите.
Цялата тази верига показва, че основните сътрудници в гръцките медии са банките. Анализът на финансовите баланси на банките след доброволното орязване на гръцкия държавен дълг и увеличаването на заемите “на червено” показва, че повечето от старите акционери на банките вече нямат капитали. В същото време, ако не бъдат рекапитализирани банките няма да могат да функционират. Т.е. те също зависят от парите на кредиторите, които ще получат с посредничеството на политическата система.
През изминалите години е била създадена една порочна връзка между политическата система, банките и медиите, която ще бъде разрушена много трудно през следващите години. Този кръг би могъл да бъде прекъснат евентуално, ако европейците решат да участват в рекапитализацията на банките директно, без намесата на държавата.
За момента това не изглежда вероятно. Това означава, че рекапитализацията и разпределянето на ликвидността и на медийния пазар ще се извършат с критериите на местната политическа система, а не с банкови критерии. И ще доведе до познатите корумпирани отношения между медиите и властта с катастрофални за обективната журналистика последствия.

Категории: Медии държавна телевизия ЕРТ Ели Стаи снемане от ефир корумпирани връзки между властта и медиите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus