Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оли Рен: Рецесията в Гърция ще е по-голяма от очакваната

06 Май 2010 / 11:05:18  GRReporter
2250 прочитания

През 2010 г. рецесията в Гърция ще достигне 4% от БВП, а през 2011 г. ще падне на 2,6% от БВП.Това съобщи комисарят по икономическите въпроси на ЕС Оли Рен, който представи в Брюксел актуализираната прогноза на Европейската комисия за състоянието на гръцката икономика. Това е по-голяма рецесия, отколкото се предполагаше в прогнозата на Брюксел от 21 април.Оли Рен заяви, че това се дължи на допълнителните реформи, които се равняват на 2,5% от БВП през първите две години от финансовото приспособяване. Според еврокомисарят показателите на гръцката икономика ще започнат да се благоприятно и върху трудовия пазар. Според прогнозите икономическото развитие в Гърция ще се увеличи през качват нагоре през последното тримесечие на 2012 г., което ще се отрази 2013 г. и 1014 г.

Като цяло за еврозоната Оли Рен отбеляза, че развитието през 2010 г. ще достигне до 0,9% от БВП, а през 2011 ще се увеличи на 1,5% от БВП. „Подобряването на ритъма на развитие тази година е много добро за ЕС” отбеляза Оли Рен. За Гърция той подчерта, че „програмата на ЕС и на МВФ, с която се съгласи гръцкото правителство е многогодишна програма, която дава на Гърция доста време, за да стабилизира държавните си финанси и да си възвърне загубената конкурентноспособност.”

Що се отнася до механизма за финансова подкрепа, всички държави от ЕС заявиха, че ще одобрят финансовата си помощ за Гърция, въпреки притеснителните сигнали, които праща държавата. Според комисията Гърция ще може да се върне на пазарите след година и половина, а 110 млрд. евро ще са достатъчни, за да покрият финансовите нужди на Гърция.

„Мислите на европейците днес са насочени към жертвите в Атина след вълната от насилие, която последва след демонстрацията на хиляди граждани срещу икономическите реформи на правителството” заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Робой. „Притеснени сме за икономическата и финансовата ситуация в Гърция. Но в този момент мислим за човешките жертви в Атина” заяви ван Робой, „Един мащабен план е на прага да бъде приключен. Това споразумение е надеждно и амбициозно.”

Френският заместник-министър по евровъпросите Пиер Лелус и немският му колега Вернер Хойен ще дойдат в най-скоро време в Гърция, за да заявят подкрепата на двете държави към Гърция най-вече след насилствените демонстрации.

Бурно премина речта на канцлера Ангела Меркел пред германския парламент, с която тя защити решението на правителството й да предостави на Гърция помощ в размер на 22,4 милиарда евро. Меркел бе освирквана и многократно прекъсвана от политическите си противници и не се поколеба да прехвърли отговорността за решението върху предишното правителство на социалиста Герхард Шрьодер, по чието време Гърция бе приета в еврозоната. Парламентът в Берлин ще гласува утре за финансовия пакет от 22,4 милиарда евро за Гърция

 

Категории: АктуалноИкономика криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus