Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огънят на надеждата бе запален в Атина

09 Юни 2011 / 18:06:18  Анастасия Балездрова
4372 прочитания


Седем години след игрите през 2004 Атина отново се превърна в олимпийска столица. 16 дни преди началото на игрите за хора с умствени увреждания Special Olympics на хълма Пника, където в древността е заседавало народното събрание бе запален Огънят на надеждата.

На церемонията, която не отстъпи по нищо от традиционното палене на олимпийския огън в Древна Олимпия бе представен гръцкият национален отбор Special Olympics. В речта си председателката на Special Olympics Hellas и на организационния комитет на игрите Яна Деспотопулу подчерта значението и символиката на деня, в който „едно световно движение на съвременна хуманност се среща с извора на древногръцкия олимпийски дух, за да извиси едно вечно искане: Това на уважението към човека, който и да е той, независимо колко различен изглежда от останалите”.

Председателят на международната комисия Special Olympics Тимоти Шрайвър заяви на гръцки език, че „ще участва” и започна своето изказване с лозунга на игрите. Той изрази убеждението си, че „огънят на игрите ще постави ново начало и за Гърция, която е изправена пред толкова много проблеми”.

Жриците на огъня, които бяха спортистки от гръцкия отбор на Special Olympics, танцьорки от Лицея на гъркините и школата на хореографа Фокас Евангелинос се появиха като от древен мит.

В 11:40 главната жрица Илиана Симеониду, спортистка по художествена гимнастика постави факлата в специалния рефлектор. Минути по-късно лъчите на бога на слънцето Аполон – символа на игрите запалиха Огъня на надеждата. Главната жрица предаде факлата на Яна Деспотопулу, която на свой ред на първите спортисти и техните придружители, които започнаха щафетната обиколка.

Днес щафетата премина през символични за Атина и нейната древна история обекти. Въодушевените участници пробягаха маршрута от хълма Пника до Запио, като преминаха пред театъра Иродио, музея на Акропола и гръцкия парламент. През нощта той ще се охранява в Запио, а на сутринта ще потегли по три маршрута.

Първият ще премине през цялата източна чат на континентална Гърция и Спорадите. Огънят на надеждата ще премине през общо 40 градове, ще премине източната граница на страната с Турция и десет дни преди началото на игрите ще пристигне в Истанбул – града-кръстопът между Европа и Азия, където ще се проведат десетки празнични мероприятия.

Участниците в щафетното бягане на втория маршрут ще преминат през полуостров Пелопонес, западна континентална Гърция и островите в Йонийско море, като ще посетят 64 градове в рамките на 13 дни.

Категории: Спортсветовни игри Special Olympics Огън на надеждата хор с умствени увреждания Пника щафетамаршрут
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus