Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намериха формула за Платоновата академия

01 Август 2013 / 16:08:46  GRReporter
942 прочитания

Да оползотворят, но без големи интервенции археологичния район около Платоновата академия в Атина решиха отговорните за това държавни служби. Работите, които в много случаи са животоспасяващи за „градината на чудесата” вече текат и обещават един красив краен резултат.

В тази насока бе и одобреният от Централния археологически съвет план, който предвижда оформянето на сектори, като новата зелена площ на „триъгълника” между улиците Кратилу и Монастириу, където днес се намират археологическите складове. Другата основна задача ще е свързването, представянето и защитата на разпръснатите в парка древни руини кати „Свещеният дом” и „Домът на Акадимос”.

Това са единствените останки от населяването на региона преди да бъдат създадени Гимназията и Философската школа на Платон. Така „Свещеният дом” ще бъде маркиран като площ и с подходящата информация. Другата постройка, която е представителна за Бронзовата епоха къщи ще бъде представена чрез нова конструкция. По-конкретно, ще бъде поставен нов покрив с размери 12 х 8 метра, който ще бъде подкрепен от метални прътове и кристални витрини. Те не само ще осигуряват видимост към вътрешността, но и защита. Също така ще бъде направен подиум, от който посетителите ще могат едновременно да разглеждат обекта и да си почиват.

В споменатия вече „тригълъник”, който образуват улиците Кратилу и Монастириу ще се оформи голяма зелена площ – 4 декара. Там ще бъдат посадени характерни за Средиземноморието растения като маслини, нарове, кипариси, церциси и ароматни билки. До него ще бъде построен малък навес, в който ще се излагат саркофази.

Посетителите на Платоновата академия ще могат също да посещават един нов музеенсклад с площ от 600 кв.м. По различни маршрути, някои от които ще бъдат осветени със слаба светлина дори и през нощта, те ще могат да разглеждат разпръснатите в парка паметници, една витрина с каменни предмети, една малка изложба на открито, както и обновения археологичен склад на улица Монастириу 147, в чийто двор ще се съхраняват древни скулптури.

През април GRReporter разговаря с жители на района около археологическия обект, които бяха сериозно притеснени от факта, че той е изоставен и от слуховете, че около него се замисля строежът на голям търговски център. До момента не е ясна тяхната позиция за одобрения вече палн, но той определно следва тяхното искане за неинтензивно развитие на района.

Разгледайте фоторепортажа на GRReporter от Платоновата академия

Категории: История Платонова академия археологичен обект
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus