Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наказания за седем чиновници на националната телевизия

29 Юни 2010 / 11:06:27  GRReporter
2061 прочитания

Една невероятна история за разхищението на държавните пари изнася наяве данни за плащания в размер на 26 млн. евро годишно за 140 служители, огромни заплати за чиновници и пръснати пари за предаването на мачовете на футболния клуб Олимпиакос и футболния отбор на Ксанти на стойност съответно 7,5 млн. и 2,5 млн. годишно, разкрива вестник Имерисия.

Повече от 100 свидетели дадоха показания пред прокурорката Панайота Факу, която издаде заповед за подвеждане под наказателна отговорност на седем души, които са били директори и висши кадри в националаната телевизия. Сред подведените под наказателна отговорност са бившият председател на ЕРТ Христос Панагопулос, бившият шеф на телефизията Димитрис Гонтикас, шефът на ERT World Никос Куртис, водещата Ирини Николопулу и други трима, сред които един съветник, един директор и един журналист.

Чиновниците са обвинени за повтаряща се нелоялност в изпълнението на служебните задължения и съучастие в измама на стойност 73 000 евро. Делото е предадено на следовател, който ще започне проучването през месец септември, което ще приключи с издаването на обвинения за всеки един от седемте служители, които ще бъдат привикани да свидетелстват. Новината за заплащанията на 140 „златни” чиновници на Националната телевизия в размер на 26 млн. евро годишно предизвиква световъртеж, докато останалите 5 000 души са стрували общо 140 млн. годишно.

Най-скандалните суми за заплати са взели бившият председател на телевизията Христос Панагопулос - 348 737 евро, главният икономически директор Георгиос Ифандис – 280 440 евро и съветниците Панайотис Лукаку и Константинос Кекис по 257 252 евро всеки един на година.

Докладът на ревизорите разкри, че са извършвани незаконни назначения, а комисиите за финансите за бизнес планирането и проследяване на стратегията са заседавали по шест пъти месечно извън работно време, за да оправдаят високите си заплати, като всеки път са обсъждали по един въпрос (например закупуването на подиум).

Скъпи за държавната телевизия са излезли и мачовете на футболния клуб Олимпиакос, за които са били заплатени права в размер на 7,5 млн. евро годишно, но и на футболен отбор Ксанти, за който за една година са похарчени 2,5 млн. евро.

 

Категории: АктуалноМедиителевизиязаплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus