Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мишел Платини в Атина за уредените мачове, „солени” глоби и затвор в новия проектозакон за спорта

25 Юли 2011 / 18:07:29  GRReporter
3769 прочитания


В навечерието на посещението на президента на УЕФА Мишел Платини в Атина, където ще се срещне с премиера и министъра на културата и спорта, за да обсъдят случая със скандалните уредени мачове в гръцкото първенство разкритията продължават да шокират.

За пореден път гръцките медии публикуваха диалози между замесени в уреждането на мачове лица, един от които е вече заловеният Илиас Цакоянис. Интересен е фактът, че на записа той разговаря с Илиас Фиданис, треньор на футболен клуб Панахаики, чийто президент Алексис Кугяс предаде записите с телефонни разговори на спортния прокурор преди няколко месеца. От конкретния запис става ясно, че двамата мъже са планирали да уредят мача между Олимпиакос Херсонису и Панахаики, който се проведе на 14 април тази година с резултат 2-1 в полза на отбора от Патра. В списъка на УЕФА мачът е бил определен като „особено съмнителен”, заради странните залагания и големите суми, които са били заложени в чужди фирми.

Става дума за разговор между бившия главен водач на Панахаики Петрос Статакис и фунционер на отбора Олимпиакос Херсонису. Най-интересното в конкретния телефонен разговор е, че двамата събеседници споменават името на адвоката Алексис Кугяс. От диалога помежду им става ясно, че той знае за случая и дори е „спонсор” на уредения мач. „Те знаят ли, че парите са от Кугяс?” пита единият, за да получи отговора: „Да, знаят всичко”. Двамата мъже споменават също имената на футболиста Андонис Аравиакис и на десния защитник на Олимпиакос Херсонису, без да посочват неговото име.

Още преди публикуването на конкретния диалог Алексис Кугяс бе обявил, че е изгонил Петрос Статакис от Панахаики, заради сътрудничеството му със собственика на голям пакет акции на футболния клуб Илиуполи Илиас Цакоянис. Реакцията на правосъдието за този случай се очаква с голям интерес.

В същото време през следващите дни се очаква да бъде внесен за гласуване в парламента проектозакон, с който министерството на културата и спорта цели да поправи ред проблемни ситуации по гръцките стадиони и най-вече свързаните с насилие от страна на запалянковците. Много от наредбите на новия проектозакон са строги за свикналите да предизвикват безредици последователи на футболните отбори, както и за спортните фирми, които си сътрудничат с тях, като им осигуряват билети, улесняват превоза им за срещи, които се провеждат на стадиона на противника и др. Правният текст предвижда също по-строги наказания за замесените в уреждането на мачове, даването на подкупи и осигуряването на допингови вещества лица.

Проектозаконът дава правото на компетентния за спорта министър да прекратява срещи и цели първенства, да забранява участието на отбори в световни първенства и да забранява придвижването на запалянковци. За нарушителите се предвижда глоба в размер до един милион евро. „Солени” глоби и продължителни арести очакват и отговорниците на отборите и собствениците на автобуси, с които се провеждат организираните и забранените превози на запалянковци, ако „клиентите” им причинят сблъсъци или пренасят в багажите си експлозиви или наркотици.

Повишената възможност за намеса на компетентния министър, който ще има възможността да взема решения самостоятелно е възможно да бъде оспорена от футболните клубове под предтекста, че е насочена срещу самоуправлението на футбола.

Според проектозакона сдруженията на запалянковците се задължават в рамките на 12 месеца от публикуването на закона в Държавен вестник да се преорганизират в клубове, които ще действат под надзора на съответната спортна фирма и ще бъдат регистрирани в районните съдилища. Противосоциалното поведение на поддръжниците на отборите вече ще може да се наказва с наказания без отлагане на изпълнението или с изкупуване на наказанието, а осъдените на 2 – 5 години ще трябва да се явяват в полицейския участък по време на мача на отбора, който поддържат. В случай, че не се явят ще има директна намеса от страна на прокурора, който ще изисква отмяна на отлагането на изпълнението на наказанието и осъдените ще бъдат изпращани зад решетките.

Категории: СпортФутболМишел Платини УЕФАуредени мачовенов проектозакон за спорта глоби затворзапалянковци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus