Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мавзолеят на Ленин в Москва, Триумфалната арка в Париж и Пантеонът в Гургулят

08 Юли 2014 / 08:07:28  GRReporter
1809 прочитания

Полина Спартянова
    Заедно с град Сливница, село Гургулят е символ на победата на Българската над Сръбската армия в Сръбско-българската война през 1885. По това време Княжество България се обединява с друга българска територия – Източна Румелия и съседна Сърбия също решава да прибави нови територии към своята за сметка на новата държава. Няколко месеца след началото на боевете сръбската армия е изправена пред пълен разгром, а българската държава получава международно признание на новите си граници. За сметка на това българската армия дава много жертви по границата със Сърбия, за да защитава позициите си, включително и жители на село Гургулят. Поради тази причина над селото в местността „Църквище” е построен монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят по случай 100-годишнината от Сръбско-Българската война.
    Пантеонът в памет на загиналите по време на Сръбско-българската война през 1885 е изграден от червен бетон и е разположен върху 700 квадратни метра. Паметникът представлява огромен монумент, който има формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери. Висок е около 20 метра и е широк около 30-40 метра, а в центъра е поставена статуя на жена, символизираща майка България, която оплаква загиналите за свободата й деца.  Фигурата е изградена от рядък метал –кварцит, дарен от Съветския съюз по това време и е третата конструкция от такъв материал в целия свят, след мавзолея на Ленин в Москва и Триумфалната арка в Париж.
    Всяка година през ноември подофицерско дружество “Гургулят – потомци” провежда туристически поход-поклонение “По алеята на безсмъртието – Сливница 1885 година”. В похода по стъпките на славната българска армия взимат участие много признателни българи от цялата страна. Но през останалата част от годината паметникът рядко се радва на посетители. Очевидно никой не се грижи за неговата поддръжка, въпреки че се намира в село Гургулят и ясно си личи, че мазилката му вече се рони и на места липсват цели парчета. Около уникалната статуя на майка България се събира дъждовна вода и боклуци, които оставят постоянни петна върху фигура от кварцит. Докато екипът на GRReporter.info заснемаше пантеона, случайни минувачи коментираха, че боклуците са част от концепцията на паметника, тъй като символизират отношението на българите към страната и историята им.

 

Категории: Гургулят Пантеон война между България и Сърбия 1885 рядък метал кварцит соц арт Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus