Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Литвийка и кениец спечелиха 28-ия класически маратон на Атина

31 Октомври 2010 / 11:10:10  GRReporter
3993 прочитания

Емануела Карастоянова

26-годишният Раймонд Бет от Кения и 29-годишната Раса Драздаукайте от Литва са победителите на 28-ия класически маратон на Атина. Маратонците пробягаха разстоянието от 42 километра за 2 часа 12 минути и 40 секунди и за 2 часа 31минути и 6 секунди съответно.  Забележителен е фактът, че и двата резултата са нов рекорд в класическия маратон. Успехът на златните медалисти е двоен, тъй като и двамата участват за първи път в дисциплината. Второ и трето място при мъжете заеха кенийците Кипкорир Джонатан и Кимутай Едуин с 2,14,05 и 2,15,21 съответно. При жените второ място зае рускинята Олга Глог с 2,33,51 и украинката Свитлана Станко с 2,38,59. Първата гъркиния на 42км. беше Константина Кефала.

В маратона на 10 км. на първо място се класира Теодосис Калдис с време 32,33. Второ място зае Никос Кабитакис с 34, 37, а трето Костас Балаянис с 34,50. В същата дисциплина при жените първа се класира Попи Астропекаки  с 37, 24, втора Теодора Колобурда с 39,16, а трета Филипа Павлиду с 39,44.

В 5-километровия маратон при мъжете първо място зае Христофорос Мерусис с 15,27. Втори е Константинос Дросос с 15,56, а трети Янис Зервакис с 16,07. Първа при жените е Валентина Михайлова с време 19,42, втора Василики Колову с 19,55, трета Ксантипи Равтопулу с 20,30.

2500-та годишнина от историческата битка при Маратон стана повод в спортното събитие  да участват рекорден брой състезатели. На стартовите линии  тази година застанаха близо 22 хиляди маратонци. В 10-километровия маратон участваха премиерът Георгиос Папандреу, външният министър Димитрис Друцас и министърът на околната среда Тина Бирбили. Маратона уважиха и много други хора  на политиката, културата, изкуството и медиите.

С много слънце и безветрено време  трасето Маратон-стадион Калимармаро в Атина пробягаха състезатели от  88 държави от всички географски широчини на планетата. Сред тях имаше и не малко ентусиасти, които бяха решили да уважат годишнината преоблечени  като... древни гърци.

Стартът беше даден в 09.00ч. Маратонците от трите дистанции финишираха на стария олимпийски стадион Калимармаро в Атина, където ги чакаше развълнуваната до краен предел публика и медии от цял свят. Борбата беше голяма не само за участниците в маратона, но и за медиите и фоторепортерите, дошли да отразят паметното събитие.  Те също участваха в един свой собствен маратон, в който успехът се измерва с това да хванеш най-вълнуващия момент за всеки един състезател, финала. Не беше лесно. Макар и на олимпийски стадион, мястото се оказа малко, за да побере толкова много емоции, оператори,  фотографи и журналисти дошли да увековечат мига. Не се размина без бутане,  блъскане с лакти, словесни закани и заплахи за милиметри закрит кадър. Служителите на реда пък „със собствените ръце” директно изтласкваха осмелилите се да се доближат по-близо до бегачите, секунди след финала.

А финалът беше красив, вълнуващ, мечтан, но и драматичен. Не бяха рядкост маратонците, които броени метри преди финала се сриваха. Падаха пред хилядната публика и очите на цял свят. Телата им, изчерпани до безкрайност спираха да бъдат подвластни на силата на волята. Разбунтували се организми изпаднаха в крайни реакции, които само непосилно свръхусилие може да предизвика.   

Секуди след финала GRreporter разговаря с победителката в класическия маратон, Раса Драздаукайте.

Щастлива ли сте от успеха, който постигнахте?

Да, разбира се. Изключително съм щастлива, че успях да спечеля маратона. Това е голям успех за мен.

Кое беше най-трудното на този маратон?

Климатичните условия. За всички нас бегачите беше много трудно да бягаме при толкова силно слънце през цялото време. Това е изтощително.

Колко дълго се готвихте за участието си? Година или може би повече?

Много повече от година. Тренирам бягане от 18 години.

Щастлива от участието си в юбилейното издание на маратона е и Мария Менунос. Американската звезда от гръцки произход заяви пред GRreporter, че чувства огромно удовлетворение от присъствието си на годишнината и... от пробяганите 5км. Пред нас тя заяви, че чудесно са се справили със задачата и родителите й. "Чувствам се отлично и съм много щастлива, че съм тук. 2500-на годишнина има само веднъж и е чудесно, че ние сме част от нея"- каза още Менунос.

Класическият маратон в Атина не е най-големият на света, но е най-масовият. Целта на всеки един участник е да пробяга разстоянието от 42 километра и да стигне до финала. Разстоянието , което участниците пробягват е символичен път-борба, в който те  преодоляват  физическата умора и доказват силната си воля за борба. За това  изпитание те се готвят година, а често и по-дълго.

 

 

Категории: класически маратон на Атина Раймонд Бет Раса Драздаукайте 2500 годишнина Спорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus