Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кралски особи и Международната автомобилна федерация подкрепят игрите Special Olympics

23 Март 2011 / 19:03:26  Анастасия Балездрова
4461 прочитания

300 каски за безопасността на спортистите Special Olympics, които ще участват във велосипедните състезания по време на игрите през юни в Атина и една крупна финансова сума за програмата за обучение на децата с умствени увреждания предостави днес Благотворителната фондация на Международната автомобилна федерация.

На последвалата пресконференция патронът на кампанията за пътната безопасност в целия свят, принцът на Кент Майкъл изказа задоволството си, че се намира в Гърция за пореден път.

„Посетих този чудесен град за пръв път през 1950. Във вените ми тече гръцка кръв и съм много съм щастлив, че се намирам в Атина по този специален повод, който свързва едно международно спортно събитие с предизвикателството да бъдат намалени пътно-транспортните произшествия.

През юни тази година Гърция ще е домакин на международните игри за лица с умствени увреждания и съм много радостен, че Международната автомобилна федерация ще спонсорира велосипедните състезания, които ще се проведат. Целта е осигуряването на безопасността на състезанията. Затова са предвидени каски, които спортистите ще носят.

Special Olympics са много специални олимпийски игри, чрез които ще предадем посланието колко е важно носенето на каски от велосипедисти и мотоциклетисти. През май ще започне световната кампания на ООН за десетилетието на световна пътна безопасност 2011 – 2020. Кампанията цели до 2020 да бъдат намалени наполовина пътно-транспортните произшествия. Това означава 5 милиона катастрофи и над 50 милиона наранявания в цял свят. През юли миналата година Европейският съюз също прие да участва в подобна програма със същата цел.

Така и двете кампании ще популяризират използването на каските, които са единственото резултатно средство, за да бъдат избегнати фаталните и тежките наранявания. Носенето на каска намалява риска от сериозни наранявания със 72 на сто. В около 30 на сто от катастрофите в Гърция участват мотоциклетисти. Въпреки това броят на хората, които носят каски е сравнително малък, въпреки че законът задължава и шофьорите и пътниците да го правят. През 2009 75 на сто от шофьорите и 46 на сто от пътниците не са носили каски.  Гръцкият опит е много по-различен от данните в други европейски страни. В Испания например 98 на сто от мотористите и 92 на сто от пътниците носят каски.

За съжаление броят на пътно-транспортните произшествия в Гърция е един от най-високите в цяла Европа. Смъртните случаи при младежите от възрастовата група 18-24 години са 272 на милион жители, което отново е най-високият процент в Европа.

Не мога да се съглася, че лошото състояние на гръцката икономика е пречка за популяризирането на косенето на каски. По данни на Световната здравна организация смъртните случаи и тежките наранявания в Европа струват на обществото над 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

Статистиката показва не само разрушени човешки животи, но и голяма загуба на средства и икономически възможности. Затова мисля, че пътната сигурност не е лукс, а важен фактор за икономическото възстановяване” каза я речта си британският принц.

Категории: СпортSpecial Olympicsпринц Майкълвелосипедизъмкаскисветовна кампания за безопасност по пътищатаООН
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus