Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Константинке, не си сама!

23 Януари 2009 / 14:01:49  GRReporter
2151 прочитания

Около три хиляди граждани тази вечер сляха гласа си в силен вик: „Константина, не си сама!” Шествието в подкрепа на Константина Кунева бе обявено за 6 часа вечерта на площада пред старата сграда на Университета в центъра на Атина. Малко след шест часа площадът беше препълнен от хора, които дойдоха, за да подкрепят българката – синдикалистка. На митинга се стекоха обикновени граждани, както и членове на 54 профсъюза, които вдигнаха своите плакати с думи в защита на Константина, която бе залята с витриол на 22 декември.

 

„Константинка може би никога повече няма да проговори” казва нейна колежка. „Заглушиха един глас, но се надигнаха хиляди”, „Убийците на Константинка да заплатят”, „Да затворят робовладелските фирми” се чете на плакатите, с които са се подготвили хората. На един от тях се вижда и снимката на Константина.

 

Основното искане на демонстрантите е случаят с опита за убийство над жената да не бъде „покрит” и забравен, а да бъде направено по-обстойно проучване от страна на полицията, докато не бъдат открити и наказани извършителите.

 

На демонстрацията издигнаха искането да бъде отменен закон 2596 на правителството Симитис. Целта е да бъде забранено на държавните фирми да „пренаемат” работници, а да започнат да сключват преки работни договори с тях. Присъстващите на протеста поискаха да бъдат установени закони, които ще подсигурят пълни работни права за всички работещи – независимо от националност, пол, професия.

 

Хората, които бяха излезли и подкрепиха Константинка не желаят да оставят гласа й да заглъхне, да бъде забравен. Всеки един от тях - не само тези които получават заплати от 500 или 700 евро на месец без осигуровки и надбавки, но и другите – служителите с високи заплати и на добри постове, които присъстваха на шествието, искат да имат свободата не само да надигнат гласа си срещу нечовешките условия на труд, но и да очакват действие от правителството си за подобряване на положението.

 

Начело на шествието се вдигна паното на Синдиката на чистачките и на домашните помощници, зад което застана председателката на синдиката г-жа Васо Цуни. Тя каза, че Константинка напълно подкрепя исканията, издигнати на шествието. Също така допълни, че това положение не може да продължава за дълго. Необходимо е работниците да имат определено работно време, законосъобразни заплати, платени извънработни часове, платени законни надбавки, както и компенсации за труд в тежки и нездравословни условия. На демонстрацията присъства и адвокатът на Константинка Кунева, както и нейни колежки. Но е странно, че не бяха забелязани познатите лица от синдикатите, които иначе предвождат демонстрации в защита на работещите.

 

За кратко време хората се организираха зад големите лозунги на профсъюзите си и около шест и половина шествието се отправи към Министерство на заетостта. Движението на автомобилите беше спряно на различни места в центъра на Атина. Паралелно с демонстрацията в Атина, се проведоха шествия в подкрепа на Константина Кунева в Солун и в Йоанина.

 

Марина Николова

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus