Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Кениец победи в класическия маратон на Атина

04 Ноември 2007 / 16:11:44  GRReporter
4634 прочитания

В 9,00 часа тази сутрин стартира 25-то юбилейно издание на Атинския класически маратон. Точно в този час атлети от 43 страни, включително и България започнаха пробягването на дистанцията от 42 километра и 195 метра, която преди 2500 години пробягал гръцкият вестоносец Фидипидий, за да извести на атиняни победата им над многочислената армия на персите при селото Маратонас около Атина. Първи в тазгодишния маратон завърши представителят на Кения Бенджамин Корир Кипротиц с време 2 часа 14 минути и 40 секунди.

В програмата на голямото спортно събитие освен класическия маратон бяха включени и състезания на 5 и 10 километра. В 10-те километра най-бърз бе състезателят от Мароко Мохамед Бенсалам, а на 5-те километра Янис Зервакис от Гърция. Извън официалната спортна програма бяха включени и бягания за деца на 500 и 600 метра преди започването на маратонското бягане, а също и благотворително състезание за бързо ходене за деца, които страдат от диабед от Холандия и Гърция.

В 25-годишната история на атинския класически маратон рекордът за най-бърз бегач принадлежи на италианеца Стефано Балдини – 2 часа 10 минути и 55 секунди, постигнат на Олимпийските игри в Атина през 2004г. Маратонското бягане е включено като олимпийски спорт през 1896 година по предложение на френския професор в Сорбоната Michel Breal.

Тази година за първи път класическият маратон на Атина бе предшестван от церемония по запалването на маратонския огън (на снимката) и пробягване на класическата дистанция от факелоносци. На тържеството присъстваха министърът на пресата Теодорос Русопулос, на културата Михалис Ляпис и на туризма Арис Спилиотопулос, както и членове на международни спортни федерации. „Атинският класически маратон е изключително популярно спортно събитие с традиционно голямо участие защото съчетава мит и история, минало и настояще, воля и издръжливост, решимост за един здравословен начин на живот”, подчерта при откриването министърът на културата Михалис Ляпис.

Тазгодишният маратон бе помрачен от инцидент с друг кенийски маратонец, който обърка трасето и бе блъснат от трамвай в централната част на Атина. Състоянието на атлета е сериозно.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus