Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата криза доведе сътресения в гръцките медии

14 Декември 2010 / 14:12:28  GRReporter
2318 прочитания

Медиите в Гърция се очертават като една от основните жертви на икономическата криза в страната. През последния месец спря да се издава историческият всекидневник Апогевматини, авторитетният вестник Вима има вече само неделно издание, а десетките уволнения в електронните медии предвещават несигурно бъдеще за журналисти и технически персонал. В същото време падат тиражите дори и на неделните издания поради намалената потребителска способност. Икономическата криза предизвика значителни орязвания в бюджетите на медиите, а паралелният спад в рекламния пазар постепенно намалява основния им извор на приходи – рекламата.
    Всички медийни синдикати ще участват в утрешната общогръцка стачка и все още не е съвсем ясно дали ще осъществят и друга, този път 48-часова стачка на 17 и 18 декември. Между исканията на журналистите са подписването на колективни трудови договори, анулирането на индивидуалните трудови договори, които бяха подписани от служители на медийната компания „Скай”, защитата на работните места и спирането на масовите уволнения, както и предприемането на държавни мерки в защита на безработните.
    Вчера синдикалната организация на журналистите в Атина свика срещи с представители на работодателите: собственици на телевизии, радиостанции, преса и с представител на управителния съвет на държавното радио телевизия ЕРТ. Никой от събеседниците не се отзова на поканата, поради което медийната информация в страната е на път да бъде спряна в рамките на 48 часа, и то по време на една от най-кризисните срещи на върха на страните-членки на ЕС, на която се очаква да бъде решено бъдещето на механизма за подкрепа на страните с висок държавен дълг.
    В същото време издателите на вестниците „Елевтеротипия”, „Прото тема”, „Real news” и „Елевтерос типос” изявиха намерението си за подпишат едногодишен колективен трудов договор с цел конкретните медии да бъдат изключени от участниците в стачката. Предложението им включваше нулеви уволнения, но и никакви повишения на заплатите в рамките на следващата година. Предложението обаче не беше прието от управителния съвет на журналистическия съюз. Окончателното решение за стачката в края на седмицата ще бъде взето по-късно днес.
    Късно снощи стана ясно, че днес няма да се проведе стачка, обявена от Съюза на журналистите в частните телевизионни и радиостанции в Солун. Журналисти и техници искаха по този начин да изразят недоволството си за уволненията на техни колеги в офисите на централните медии в Солун. Ръководствата на телевизиите Мега и Антена обаче се обърнаха към съда, който постанови, че стачката е незаконна и не трябва да бъде проведена.
    Днес атиняни откриха по местата за разпространение на безплатна преса втория брой на вестник „Апогевматини на служителите”. Редакторите започнаха да го издават, след като собственикът на вестник „Апогевматини” обяви фалит преди месец. Причината за фалита - неизплатени задължения на рекламодателите към вестника. Служителите не са получавали заплати повече от четири месеца и в същото време не могат да получат помощ от трудовата борса, понеже работодателят не им е изплатил обезщетения поради обявяването на фирмата в несъстоятелност.
    В държавното радио и телевизия ЕРТ ситуацията не е съществено по-различна. Заплатите на служителите бяха орязани по-рано тази година след въвеждането на мерките за финансова дисциплина в държавния сектор. В началото на юли изтекоха временните трудови договори на стотици журналисти, които още очакват да се завърнат обратно след конкурса, който бе проведен преди месец. Синдикалните организации на журналистите и техниците обявиха тричасови стачки днес и на 16 декември в знак на протест срещу политиката на правителството и с искания за нови колективни трудови договори.
    Според анализатори фактът, че кризата засяга толкова дълбоко гръцките медии се дължи преди всичко на това, че те са изградени върху нестабилни основи, а информационното пространство е изпълнено с голям брой медии с ограничени възможности и перспективи, които са обърнати към една доказано много малка публика. Не е нормално в 11-милионна Гърция да има повече от 40 всекидневници, 15 национални телевизии, от които 5 държавни, стотици радиостанции.
    Анализаторите не се наемат да предвидят  бъдещето на гръцките средства за осведомяване и какви ще са процесите в тях. Смятат обаче, че е дошло времето, в което ще станем свидетели на „голямо смаляване” в традиционните медии, вестниците, списанията и радиостанциите. Според експертите в сравнение с останалите медии телевизията се намира в най-добра позиция без това да означава, че няма да бъдат закрити или слети някои канали, нито пък, че други няма да станат платени.
    По техните прогнози от кризата и вътрешните медийни процеси ще оцелеят 3-4 вестници и десетина радиостанции, които ще се насочат към програма с информационни сутрешни блокове и музикални следобеди, разредени от много разговори със слушателите.

Категории: Медии икономическа криза вестници тиражи телевизия рекламирадиостанции уволнения журналисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus