Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хрисохоидис: Случаят Кунева е срам за нас

30 Ноември 2009 / 15:11:59  GRReporter
3558 прочитания

Мария Спасова

    Невъзможността на полицията да разкрие и залови извършителя на покушението срещу Константина Кунева е голям срам за нас и ние трябва в най-скоро време да го изчистим. Това заяви министърът на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис на среща със чуждестранните кореспонденти в Атина.  “Длъжни сме да го заловим и да го изправим и пред сина на Кунева, и пред целия свят. Обещавам ви”, каза още Хрисохоидис, видимо развълнуван и афектиран от случая. Той отново съобщи, че преписката по покушението срещу Константина Кунева е отворена наново, по нея работят оперативни работници и министърът лично на всекидневна база се информира за хода на работата.

    “Разследването за извършителите на покушението срещу мене не е възобновено. С адвокатите ни се борим това да стане”, заяви от болничната си стая самата Константина Кунева и уточни: “Разследването не е възобновено. Разпоредено е само да дам показания пред следовател за втори път, тъй като първия път бях в тежко състояние и под наркоза”. Тя все още не е разговаряла със следователите. Константина Кунева бе залята зверски с киселина на 23 декември миналата година и оттогава се лекува в атинската болница “Евангелизмос”. Досега преживя 8 животоспасителни операции, предстоят й още 10. И до момента нейните нападатели не са разкрити от полицията.

    Михалис Хрисохоидис съобщи за големи реформи, които предприема в гръцката полиция. Той обяви създаването на служба за борба с организираната престъпност, в която ще бъдат назначени 100 учени от възможнонай-високото за Гърция ниво. Новата служба ще замести досегашната дирекция “Сигурност” в областта Атика и в нея ще има отдели за борба с електронната престъпност, с трафика на хора, наркотици, оръжие и пари, с икономическата престъпност и с тероризма. “Днешният тероризъм е свързан с организираната престъпност, получила се е една много опасна симбиоза меьду терористи и обикновени криминални престъпници, които са поставили в центъра на яростта си младите полицаи. Ще сложим край на това нещо”, обеща Хрисохоидис.

    Министърът на защитата на гражданите обяви и реформи в политиката спрямо имигрантите и даването на бежански статут.  Той съобщи, че на 10 декември ще е готов новият проектозакон за даването на бежански статут, който ще предвижда много по-олекотена процедура. Гърция много често е критикувана и дори осъждана от Европейския съд за тромавата си политика по отношение на бежанците. Само 0,1 процент от имигрантите, които подават молба да получат статут на бежанци в Гърция успяват да го получат. За останалите европейски страни този процент е около 25 на сто. Михалис Хрисохоидис обяви, че над 1000 имигранти са поискали доброволно да се завърнат в родината си и те ще бъдат спонсорирани от гръцкото правителство.

Категории: Константина Кунева Михалис Хрисохоидис разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus