Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гъркът предпочита да хапне шишче вместо да отиде на фитнес

03 Август 2010 / 21:08:07  Емануела Карастоянова
1974 прочитания

 

Интересуваме ли се да имаме стройно тяло и да сме здрави? Или по-скоро от суета ще наблегнем на първото? Лятото е в разгара си и плажовете са пълни с разголени тела. Всяко едно от тях предлага различна гледка. Банските безпощадно разкриват тайните на умело прикриваните  през зимата кореми, бедра, рамене и  ханшове. Сега както през никой друг сезон  можем да видим кой колко часове прекарва във фитнес клуба през останалата част на годината. И какво всъщност значи да се чувстваш добре в собствената си кожа...

За спортните навици на съвременните гърци и за това доколко днес те намират време за гимнастика било то и в кварталните фитнес клубове разговаряхме със собственика на фитнес клуб Athlomania в атинския квартал Зографу, Фотис Михалакис.

GRREPORTER: Какви са спортните навици на съвременните гърци?

Фотис Михалакис: Днешните гърците нямат култура на спорта. За да бъдат по-ясни нещата нека ви кажа, че статистиките показват, че едва 2%-3% от гърците се занимават систематично със спорт.  Систематично означава да спортуваме 2,3 пъти седмично поне през 8 месеца в годината.  Като казвам, че нямаме спортна култура имам в пред вид и това, че свързваме спорта главно с идеята за хубаво тяло. А би трябвало да се занимаваме с него за здраве. В тази област Гърция е  наистина много назад... Освен това гъркът предпочита да хапне няколко шишчета вместо да иде на фитнес клуб. Представете си също така, че към днешна дата в гъсто населен район какъвто е студентският квартал Зографу има само 4 или 5 фитнес клуба. Тази цифра е наистина много малка. А кварталът има около 300 хиляди жители...

GRREPORTER:  Но ходенето на фитнес  все пак става популярно напоследък...

Фотис Михалакис: Да, така е. Все пак нещата не са както както бяха преди години.  Ситуацията все повече се поправя. 

GRREPORTER:  И все пак тенденцията  да поддържаме добра фигура не влияе ли по някакъв начин на това колко често се занимаваме със спорт?

Фотис Михалакис:  Така е, но както ви казах, Гърция е доста назад.  Тенденцията за която говорите се появява главно след Коледа и трае до началото на юни. Свързана е обаче повече  с желанието да свалим излишните килограми за лятото.

GRREPORTER: Мъже или жени са по-честите посетители на фитнес клубовете?

Фотис Михалакис:  Това зависи от много неща. В нашия клуб нещата са почти по равно. Клубът съществува вече 8 години. Бих казал, че жените се занимават и с по-друг вид гимнастика. Предпочитат да посещават  училища по танци, занимават се с йога, пилатес и подобни неща. Докато мъжете идват да спортуват във фитнес клубовете, занимават се с вдигане на тежести или ходят на басейн. Смесена е и програмата  ни съответно. Предлагаме шведска гимнастика, pilates, mediterranean, all body, tae bo, step, body power, aerobic, fight- bo, body power.

GRREPORTER: Гърци от какви възрастови групи посещават най-много клубовете по фитнес?

Фотис Михалакис:  При нас специално идват много студенти.  По мои наблюдения останалите фитнес клубове в Атина се посещават главно от хора до 32-35 годишна възраст. След това има  една пауза. Идват отново чак след 45 годишна възраст когато  лекарят ги изпрати при нас.. Но след 35 годишна възраст наистина почти не идват. След тази възраст жените обикновено се женят, раждат деца и нямат време за гимнастика. Мъжете пък прекарват много часове на работното място.

 

Категории: лято фитнес клуб спорт здраве тяло гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus