Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцко Ватерло в Пекин

24 Август 2008 / 18:08:42  GRReporter
1077 прочитания

С малко медали и тежка атмосфера се завръща в Атина гръцкият олимпийски отбор, чиито членове успяха да спечелят два сребърни, два бронзови и един ... златен медал по допинг, връчен им лично от президента на Международния олимпийски комитет Жак Рог. Това е катастрофално представяне на гръцките атлети, които в Атина през 2004 година спечелиха 16 медали, а в Сидней през 2000 година – 13. Честта за Гърция извоюваха бронзовите Пиги Деведзи на троен скок и и гръцката женска тройка по Инглинг, а също и сребърните Александрос Николаидис по таекуондо и двойката гребци скиф.

“Не бих отчел като неуспех малкото медали, които спечелихме. Неуспех е унижението на страната ни със скандалните случаи на допинг”, коментира президентът на гръцкия олимпийски комитет Минос Кириаку. Общо 16 атлети от гръцкия отбор бяха отстранени от участие в олимпийските игри в Пекин заради употреба на допинг. Към тях трябва да се прибави и спринтьорката Катерина Тану, която точно преди игрите настоятелно занимаваше МОК и световните медии с амбицията си да се състезава в Пекин. В крайна сметка МОК не й разреши да се състезава заради опита й да излъже олимпийското движение, когато през 2004 година избегна анти-допингов контрол като се оправда с измислен пътен инцидент.

“Излиза, че медалите от предишните олимпиади и други състезания са били извоювани от допинга. И това е логично. Как иначе страната с най-малко спортуващи хора в Европейския съюз може да постигне такива спортни успехи!”, коментира в днешния си брой неделното издание на вестник “Вима”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus