Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият лекоатлет Димитрис Хондрокукис с положителна допинг-проба

26 Юли 2012 / 18:07:51  Анастасия Балездрова
1950 прочитания

С още един по-малко ще са гръцките спортисти на Олимпийските игри в Лондон, след анулирането на участието на лекоатлета Димитрис Хондрокукис. В първата му проба за допинг-контрол бе открит анаболът станозолол.

До момента Гръцката федерация по лека атлетика не е потвърдила официално тази информация. Бащата и треньор на състезателя по висок скок обаче избърза да обяви, че синът му няма да участва на олимпиадата, която започва утре.

Кириакос Хондрокукис посочи, че спортистът няма намерение да оспори резултата на допинг-контрола, въпреки че го определи като „нереален”. Освен това той подаде оставката си от позицията на технически съветник по въпросите на развитието във Федерацията по лека атлетика.

Анаболът, който бе открит в организма на Димитрис Хондрокукис се използва за лекарства, предназначени за лечението на коне. Съставката бе открита и в положителната проба при допинг-контрола на Бен Джонсън преди 20 години.

В същото време гръцкото общество продължава да се тресе от реакциите, които предизвика публикацията на лекоатлетката Вула Папахристу в социалната мрежа Twitter, заради която тя бе лишена от участие в Олимпийските игри. GRReporter се свърза за коментар със спортния журналист Акис Сакислоглу, който в днешния си коментар оспорва решението на Гръцкия Олимпийски комитет, без да оправдава нейното поведение.

„Аз съм против начина, по който бе наказана Вула Папахристу. Не е възможно Олимпийският комитет да реагира толкова светкавично и да я лиши от участие в игрите. Логичното беше да се определи комисия, която да изслуша спортистката и след това да определи по какъв начин ще бъде наказана. Вчерашната реакция беше резултат на политически натиск и желание да се покаже различен имидж в чужбина. Просто не е справедливо спрямо спортистката.

От друга страна, смятам, че това, което тя направи е много сериозно, както и че вече е го е осъзнала. Не е възможно хората, които представят страната на Олимпийските игрида говорят по този начин. би следвало да е наясно, че вече е известна, че е пример за много хора и че трябва да избягва подобни коментари. Целта на наказанието обаче не може да бъде унищожението на една кариера, а това самата тя и останалите да разберат, че постъпката й не е била правилна. Не съм никак сигурен, че Вула Папахристу ще го разбере по този начин”.

Спортният журналист посочи, че бурната дискусия и категоричният начин, по който бе наказана спортистката наливат масло в огъня на крайнодесните. Действително Златна зора не загуби време и издаде гневно съобщение, в което твърди, че „единственият расизъм в Гърция е расизмът срещу гърците”.

„Личното ми мнение е, че спортистката трябваше да участва в Олимпийските игри и след връщането й от там да й бъде наложено тежко наказание, като например забраната да участва в спортни събития за 1 или две години. В крайна сметка Олимпийският комитет в качеството на какво й забрани да участва? Тя не дължи класирането си на никой друг, освен на интензивните тренировки и резултатите, които е показала. В този смисъл наказанието е много несправедливо”.

По доста показен начин журналистът разкритикува позицията на Олимпийския комитет, който не показа подобна акуратност към спортисти, почернили спортния дух с приема на допингови вещества.

„Ако лекоатлетката беше казала, че не тя е написала този коментар, а някоя нейна приятелка, която се занимава с профилите й в социалните мрежи, понеже тя няма време, заради тренировките какво щеше да е различното? Щяха ли да я оправдаят, както направиха с Костас Кендерис и Катерина Тану, които казаха, че са катастрофирали и никой не се опита дори да им се противопостави. В резултат допинг-контролът им преди игрите в Атина през 2004 така и не се състоя”.

Според него в случая с Вула Папахристу ръководещите гръцкия спорт не са уважили нейната искреност и факта, че си е признала и извинила.

Четири случаи на допинг от началото на годината

Димитрис Хондрокукис е четвъртият гръцки спортист, за който бе установено, че е ползвал забранени вещества. На 13 юни Федерацията по лека атлетика обяви, че е бил открит допинг в пробата на копиехвъргача Гервасиос Филипидис.

Няколко дни по-късно по време на националното първенство по лека атлетика контролните органи откриха допинг и в пробата на спринтьора на 400 метра Тилемахос Рутас. Според Федерацията неговата проба е била единствената положителна сред общо 25, които са били изследвани по време на първенството.

Със закъснение от девет месец бяха открити анаболи и в пробата на лекоатлетката Ирини Кокинариу, която бе наказана от Световната федерация с двегодишна забрана за участие в състезания. Тя беше една от деветимата спортист, в чиито проби бяха открити забранени вещества по време на повторната проверка на пробите, взети през септември 2011 на световното първенство по лека атлетика в Южна Корея.

Категории: Спорт Олимпийски игри положителна допинг-проба Димитрис Хондрокукис Вула Папахристу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus