Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият Miss Violence спечели "Сребърния лъв" във Венеция

09 Септември 2013 / 14:09:09  GRReporter
1153 прочитания

"Сребърният лъв" и наградата за най-добър актьор бяха присъдени на гръцкия филм "Miss violence" на 70-то издание на кинофестивала във Венеция.  Наградите получиха режисьорът Александрос Авранас и актьорът Темис Пану.


Лентата разказва историята на едно странно семейство и неговите тайни. Според авторите филмът е един съвременен коментар за структурата и функциите на семейството. Малката Ангелики скача от балкона навръх рождения си ден усмихната. И докато полицията и социалните служби се опитват да разберат какво точно е накарало детето да скочи, семейството й настоява, че става дума за нещастен случай.

Коя е тайната, която Ангелики взема със себе си? Защо семейството й се стреми да я забрави и да продължи живота си без нея? Това са въпросите, чиито отговори търсят от социалните служби, когато посещават идеално подредения дом на семейството. По всичко личи, че нищо няма да ги издаде, докато по-малкият брат на Ангелики от невнимание показва уликите, които сгромолясват излъскания живот на семейството и принуждават неговите членове да се изправят лице в лице с добре скритите през годините тайни. Един след друг те признават, но в крайна сметка насилието е това, което дава решението – то запазва единността на семейството и неговата тайна.

Много от кинокритиците коментираха позитивно атмосферата на клаустрофобия на филма и неговия отдалечен поглед. Други пък видяха в "Miss violence" днешната ситуация в Гърция, във времето на меморандума и надзорната Тройка.

След награждаването си Александрос Авранас заяви, че филмът разглежда темата за домашното насилие в Гърция и цяла Европа. „Имах нуждата да разкажа за тази власт и тежката истина, които са черната страна на обществото. А то трябва да стане по-добро, ако иска да прогресира”.

От своя страна Темис Пану посочи, че „всеки път, когато изкуството помага да бъдат разкрити лични или социални тайни, това винаги е в полза на обществото”.

Това бе третото поредно и успешно участие на гръцки филм на Мострата във Венеция. Първият голям успех бе наградата за най-добра женска роля във филма "Attenberg" на Атина Цангари, последван от наградата за най-добър сценарий за "Алпите" на Георгиос Лантимос.

Категории: Кино фестивал Венеция Miss violence Сребърен лъв Александрос Авранас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus