Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцките футболни национали откриха Европейското по футбол

08 Юни 2012 / 19:06:46  Виктория Миндова
1889 прочитания

Първият мач от европейското първенство по футбол бе открит със срещата между Полша и Гърция във Варшава. Още от самото начало домакините показаха надмощие и след поредица от нападения в 17 минута Гърция получи първия гол. Заплахата от дясно на гръцката врата. Карагунис не успя да овладее положението и Левандовски отбеляза едно на нула за Полша. В опита си да спре летящата към гръцката врата топка Пападопулос получи травма и и се наложи малко по-късно да напусне играта. В 24 минута Картсуранис заби първия шут към вратата на Полша, но крайно неточно и без резултат. Бързото развитие доведе до корнер за Полша от Браняк в 26 минута, последван от фаул с напрежение, но без последствия за нито една от двете страни. В 35 минута Папастатопулос получи жълт картон, а в 36 минута Кириакос Пападопулос влезе в играта, за да смени Авраам.

След масирана атака на поляците в 43 минута Сокартис Папастатопулос направи втори фаул и получи червен картон, защото избута с ръка полския си противник. Гърците продължиха с 10 играча. Минута по-късно Холебас получи жълт картон за непримиримия си характер, като настояваше, че има фаул. Реферът Карпайо се оказа непреклонен. След края на първото полувреме трньорът на гръцкия национален отбор Фернандос Сантос изглеждаше крайно разочарован.

51 минута с десетима играчи Гърция отбеляза първия си гол с Димитирс Салпигидис. Звездата на солунския ПАОК, който изпрати Гърция на Мундиал през 2009 даде надежда на средиземноморците.

В 63-та минута Самарас загуби златна възможност за гол. 68-минута Гекас беше сменен с двадесетгодишния Фортунис, който подаде на Салпигидис и спечели дузпа. Поляците смениха вратар, но шутът на Карагунис попадна точно в ръцете на вратаря Титон. Мачът завърши равен едно на едно, като полските фенове останаха очевидно разочаровани.

Гърците залагат не малки надежди на националите тази година, които през 2004 спечелиха европейското първенство. Оттогава изтече много вода и разцъфтяващата Гърция през онзи период сега изглежда само като далечен спомен. Средният икономически ръст от 5% от БВП е заменен с дълбока, почти безнадеждна рецесия, а първото място на Евровизия на Елена Папаризо изглежда недостижим успех след 18-то място на Елефтерия Елефтериу (въпреки брокатеното й бельо). Следващите опоненти на Гърция ще бъдат Чехия на 12 юни и Русия на 16 юни.

Вкусът на финансовата криза се разнесе и около Европейското, като коментарите бяха главно около позицията на германския канцлер Ангела Меркел към страните в нужда. След като едната дузпа на гърците не бе зачетена икономическият анализатор, но очевидно и футболен заплалянко zerohedge написа иронично в Туитър “Дузпа анулирана. Меркел е виновна”. Друг потребител на социалната мрежа пусна снимка в нета на ирландски футболни запалянковци, които се намират във Варшава в монета и държат националното си знаме с надпис на него: “Ангела Меркел мисли, че сме на работа!”. Ирландия подобно на Гърция също се намира в немилост, след като се наложи да вземе финансова помощ от европейския спасителен механизъм, за да не фалира с гръм и трясък. За разлика от Гърция обаче, Ирландия успя да се придържа към условията на своя Меморандум, без да означава, че това се харесва на нейните граждани.

 

Категории: СпортФутбол Полша Гърция Европейско по футбол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus