Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката телевизия – нов облик със стари муцуни

16 Септември 2013 / 18:09:33  GRReporter
2952 прочитания

Традиционно в Гърция заедно с новата учебна година започва и новата телевизионна. Училищата така и не отвориха след официалните церемонии през първия ден, заради стачка на учителите, но телевизиите се готвят за голямата битка за първенството. А решаваща за това е битката за гледаемостта на централната емисия новини.

Всъщност повечето от играчите на гръцката телевизионна сцена вече показаха тактиката си. А тя е да запазят старите си водещи. Телевизия STAR  реши да „изненада” зрителите с „новите” стари журналисти Мара Захареа и Никос Хадзиниколау. По-голямата изненада в случая ще бъде промяната в тематиката и продължителността на новините по STAR. През последните години те бяха предпочитани от хората, които не искаха да слушат скучните и тежки репортажи за икономическата ситуация в Гърция, надзорната Тройка и външния дълг. От  STAR бяха открили формулата „нещо младо, нещо полуголо и нещо по-забавно”, за да заковат пред екраните тийнейджърите, техните майки – домакини и част от мъжката аудитория.

През този телевизионен сезон обаче от STAR са решили да влязат в сериозната надпревара с „големите” играчи и най-вече с телевизия Mega, чиято централна новинарска емисия води първенството през последните седем години. Премиерата на новата емисия се очаква с интерес, след като по всичко личи, че STAR ще последва тактиката на Mega. В досегашната класация за септември и със старата си „развлекателно-забавна програма” емисията на STAR се нареди на трето място с гледаемост 12 на сто в класацията на новините, които започват в 20:00. В общата класация, където участват и емисиите на телевизиите Alpha  и СКАЙ, които се излъчват в други часове, тя зае пето място.

„От понеделник, в 19:45 новините по STAR се променят. Светът се променя във всеки един момент и  STAR се координира с тези промени”, се казва в рекламния тийзър . Затова новините с Мара Захареа ще съдържат всичко. Тя слезе от екрана в далечната 2005 от морални съображения, защото по онова време съпругът й Тодорис Русопулос беше правителствен говорител и един от най-близките сътрудници на премиера Костас Караманлис.

Никос Хадзниколау също се завръща на телевизионния екран, за пръв път след фалита на телевизия Алтер. Въпреки че засега не е обявено официално се смята, че присъствието му като основен коментатор на събитията ще е всекидневно за радост на почитателите му, които го гледаха всяка вечер в продължение на повече от 20 години.

Новините ще коментират журналистите Катя Макри, Ставрос Лигерос, Георгиос Куварас и икономическият анализатор Костас Ступас, чиито точни коментари GRReporter е публикувал няколкократно.

Големият залог за STAR е да съумее да запази преднината си сред възрастовата група 15 – 44, която телевизията „завладя” с лайф-стайл новините. Целта е също да привлече вниманието на по-големите на възраст зрители. За да привлече интереса на публиката преди новините, STAR избраха турския сериал „Предателство”, чието действие се развива в Истанбул през 1960. По същото време телевизия Mega показва сериала „Фатмагюл”, а от телевизия Антена се готвят да променят съотношенията с гръцкия сериал „Бруско”.

Борбата за завладяването на публиката започна още сутринта с новия сутрешен блок „Live U” с водеща Попи Цапаниду. Тя ще се съревновава всеки ден с Анна Бусдуку, която пое нейния пост в телевизия СКАЙ след като напусна, за да отиде в STAR. В следобедната зона конкуренцията отново ще е голяма, тъй като три телевизии имат собствени продукции по едно и също време. Първите резултати и вероятните промени в съотношенията ще проличат ясно след месец. 

Категории: Медии телевизия STAR новини Мара Захареа Никос Хадзиниколау Костас Ступас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus