Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция с нова стратегия в спора за скулптурите на Партенона

08 Октомври 2013 / 18:10:37  GRReporter
1562 прочитания

Докъде могат да стигнат интервенциите, кои трябва да бъдат приоритетите в процеса на реставрация и новите техники бяха основните теми на VI-та международна среща за възстановяването на паметниците на Акропола, която се проведе в Атина. На симпозиума бяха представени извършените в периода 2000 – 2010 работи, както и тези, които се намира в процес на изпълнение.

На срещата, която се проведе в амфитеатъра на музея на Акропола бе обсъден и въпросът за завръщането на мраморните скулптури на Партенона от Британския музей в Атина. Те са били изтръгнати от местата си на паметника и пренесени във  Великобритания през 1806 по нареждане на британския дипломат лорд Елджин, който ги продал на Британския музей срещу 35 000 лири стерлинги.

 „Усилията, които влагаме за връщането им не произтичат от някаква нужда да стимулираме националния си егоизъм. Това е един въпрос от глобално значение, тъй като е свързан с възстановяването на целостта на един грандиозен културен паметник, който е всеобщ за цялото човечество”, заяви гръцкият министър на културата Панос Панайотопулос.

В срещата участваха представители на комисии от Кипър, Германия, Швеция, Великобритания, Швейцария и Австралия. По време на посещението си на Акропола те бяха информирани за реставрационните работи, които се извършват на археологическия обект, а  след това се срещнаха с културния министър и членовете на Гръцкия консултативен комитет за мраморните скулптури на Партенона и директора на музея на Акропола Димитрис Пандермалис.

Панос Панайотопулос благодари на поддръжниците на каузата за подкрепата и посочи, че връщането на мраморните скулптури в Атина  е тема, която вълнува много хора, независимо от тяхната националност. След като разказа за усилията на инициаторката на кампанията Мелина Меркури  и Гръцкия консултативен комитет в тази насока министърът уведоми присъстващите за резултатите от срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова през юли тази година в Париж.

Той определи като акт от особено значение изпращането на официално писмо от международната организация до министрите на външните работи и културата на Великобритания Уилям Хейг и Мария Милър, както и до директора на Британския музей Робърт Нийл Макгрегър. С него те се уведомяват официално, че гръцката страна е поискала посредничеството на ЮНЕСКО за решаването на диспута около връщането на мраморните скулптури.

Според Панайотопулос, ако Великобритания приеме да участва в този процес, това ще бъде първият случай, в който ЮНЕСКО ще го използва, за да разреши един културен конфликт между две държави. По думите му едно такова развитие на спора е особено важно, предвид предстоящата междуправителствена среща на ЮНЕСКО, която ще се проведе през ноември в Париж.

Председателят на международния комитет, който лобира за връщането на мраморните скулптури Дейвид Хил приветства инициативата и изтъкна ролята, която е поела международната културна организация.: „Всички заставаме зад всяко стратегическо решение, което предприема гръцкото правителство за постигането на целта, на която сме посветени”.

По подобен начин реагираха председателите и членове на комисиите от различните страни. „Присъствието на международните комисии изразява международната подкрепа и солидарност към искането на Гърция за привеждането на Партенона в цялостния му вид”, посочи председателят на Гръцкия консултативен комитет Христофорос Аргиропулос. Той допълни, че „това коалиране е послание за европейската интеграция и солидарността между народите. Защото Партенонът въплъщава суверенитета на словото, принципа на демокрацията и култа към красотата – ценности, развити в Атинската демокрация”.

Категории: История Музей на Акропола мраморни скулптури Партенон Британски музей ЮНЕСКО
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus