Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция отговаря на медийния шамар на Германия

24 Февруари 2010 / 11:02:27  GRReporter
2512 прочитания

Крайно предизвикателна публикация срещу Гърция излезе в немското списание Фокус. На първа страница списанието публикува колаж на статуята на Афродита Милоска с вдигнат среден пръст, а статията е озаглавена „Измамници в европейското семейство”.

В опит да разруши вече разклатения авторитет на страната, но преминавайки и всяка граница на благоприличие и историческо уважение, седмичното списание в статията си изразява позицията, че „гръцките данъкоплатци ни лишават от нашите пари”. В сайта, където е качена статията, която се движи на границата на расистична публикация, е представено видео, което показва една възрастна двойка германци, които заявяват колко са неспокойни заради измамниците от южните страни, които ще отвлекат парите на честните германски данъкоплатци.

Възмущението от страна на гръцките политици и общественост е напълно разбираемо, пише в своя коментар гръцкия всекидневник Катимерини, но изборът за отговор на тази публикация с обиди от своя страна също не е най-правилен. Даже напротив – съществува опасност от криза в отношенията на Гърция с важни партньори в момент, когато Гърция има нужда от подкрепа.

Началото постави председателят на парламента Филипос Пецалникос, който реши да се оплаче на немския посланик в Атина, с когото пожела среща днес. На срещата г-н Пецалникос ще изрази силното негодувание на гръцките депутати и ще му припомни, че и Германия е финансирана от ЕС за инфраструктурата и икономиката си след падането на Берлинската стена, за да интегрира източната си част. Г-н Пецалникос изпрати и писмо до списанието, в което напомня, че Гърция е важен клиент на немските производители на оръжие. Тъй като в статията се говори за високите заплати на гърците, председателят на парламента сравнява заплатите на един немски учител, който след 30-годишен стаж получава 4 400 евро, докато съответно един гръцки учител получава 2 200 евро.

Кметът на Атина Никитас Какламанис се обърна лично към германския канцлер Ангела Меркел: „Дължите ни Калаврита, дължите ни Дистомо, дължите ни 70 млрд. от руините, които ни оставихте.” Лидерът на дясната партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис заяви, че е приготвил като отговор на публикацията писмо съпроводено от туристически карти на Гърция със сатири, което може да даде идеи за други корици за в бъдеще.

Парламентарният представител на ПАСОК Петрос Евтимиу отбеляза, че „Германия вместо да показва така пръста на Афродита Милоска, трябва да осъзнае, че самата тя е седнала върху него.”

 

 

Категории: Политика медии списание Фокус
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus