Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция излиза от кризата със спортен туризъм

28 Април 2009 / 15:04:07  GRReporter
1540 прочитания

Иван Колев

В условията на задълбочаващата се криза в туризма държавните органи и частният бизнес в Гърция търсят много активно допълнителни начини за привличане на нови категории туристи - любителите на спортния туризъм. Тенденцията се зароди още по време на 28-те летни олимпийските игри в Атина през 2004, когато Гърция натрупа опит в организирането на големи спортни състезания. Характерно за туристическите изложения и пазари през последните месеци бе появата на нови оферти, които съчетават утвърдени туристически дестинации с обекти за практикуване на спорт.Туроператорите отчитат повишаващ се ръст в продажбите на пътувания, в които се използва това комбиниране.

В съвременния живот спортът и туризмът са свързани много тясно. Милиони хора по целия свят пътуват, като основната цел на пътуването им е да съчетаят промянат иусещането за отпуск с любимото занимание. За тях се организират специални изложби на различни видове спорт. Туризмът, активният отдих, са включени в различни дейности, организирани от асоциациите по спортове. Най-популярни спортно-туристически дейности са планинското и шосейно колоездене, скалното катерене, ориентирането, рафтинг, кану, спалеологията, спортния риболов, ветроходството, голфът, конната езда, ските, сноубордът, уиндсърфът, подводният риболов, водните ски.

През последните години Гърция много активно се опитва да развие туризма си в тази насока. Един добър пример за това е уиндсърфинг академията на остров Родос, която провежда ежегодни състезания от 1992 г. на плажа Ялисос. През годините записванията на участниците са се увеличавали средно с 10% като през с 2008 г.броят на туристите, които идват, за да наблюдават състезанието достигна 26 хиляди души.

Уиндсърфингът е вълнуващ спорт за всички, независимо от възрастта и пола. Той изисква голяма физическа сила и добра техника. Освен забавление уиндсърфингът много бързо се професионализира, а от 1985 г е олимпийски спорт.

Метеорологичните условия в Гърция, са идеални и в последните години сме свидетели на увеличаващ се ръст на системно занимаващи се със сърфинг както гърци, така и чужди туристи. И през тази година по време на летните месеци, в различни части на страната ще бъдат проведени кръгове на европейски и световни турнири и първенства, някои от които са сред най-престижните в международен план.

В повечето организирани плажове на страната, действат школи по уиндсърф, ръководени от квалифицирани инструктори.

Подходящи за сърфиране места в близост до Атина са плажовете на Варкиза, Лаврио, Луца, Рафина и Маратон.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus