Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Google и Motorola - любовта трае само три години

31 Януари 2014 / 10:01:27  Иван Петков
4964 прочитания

2013 може да се определи като много успешна за Android. Данните показват, че през изминалата година са били продадени 781,2 милиона смартфони с операционната система Android. А това прави четири пъти повече отколкото са продaдени с операционните системи iOS и Windows Phone, които заемат съответно второ и трето място в класацията на Strategy Analytics. Въпреки впечатляващите цифри и факта, че Android остава любимец на потребителите, платформата забавя своето развитие и за пръв път растежът е "едва" 62% на годишна база.

Друга анализаторска компания Kantar Worldpanel ComTech също потвърждава доминирането на Android при мобилните устройства. Според изнесените от нея данни през изминалата година операционната система на Google е повишила своето пазарно присъствие във всичките 12 основни търговски региона в света. През последното тримесечие на 2013, Android покачи пазарния си дял в САЩ, Европа, Латинска Америка, Китай и Япония. В Европа Andorid има пазарен дял от 68.6%, добавят от Kantar.

На второ място остава iOS, която отбелязва спад в голям брой региони. В САЩ пазарният дял на iOS е 43,9%, във Великобритания процентите са 29,9, а в Китай – 19. В Европа Apple има дял от 18,5% спрямо 23,7% за предишната година.

На трета позиция остава Windows Phone на Microsoft, който запазва плавен, но стабилен ръст. Платформата е записала 4,4% дял от продажбите на смартфони и регистрира спад единствено в Латинска Америка. Windows Phone е най-предпочитан от европейците, където отбелязва 10% от продажбите. Ръстът на пазара на умни телефони на Стария континент обаче е едва 3%, което не е достатъчно за отчитане на големи печалби, коментират от Kantar.

Изминалата година определено е била успешна за Android. Изминалата седмица обаче беше повече от вълнуваща за почитателите на тази операционно система, за анализаторите и за цялата индустрия. Горещата новина е, че Google продадоха мобилното подразделение на Motorola на китайската компания Lenovo.

            Скъпият развод

Когато през август 2011 Google обявиха, че закупуват мобилното подразделение на Motorola се появиха мнения, че софтуерната компания иска да навлезе в хардуерния бизнес и да затвори кръга. Google бяха подновили своята успешна Nexus серия и изглеждаше повече от логично да затворят цикъла и да се превърнат в компания подобна на Apple. Преди това бяхме видели силно желание от страна на Microsoft в същата посока, така че тенденцията съществуваше. Логично, но не и разумно, тъй като популярността на Android се дължеше на партньорството на гиганта с големи производители като Samsung, LG, Sony и зараждащата се вълна от китайски и азиатски компании, предлагащи телефони с Android. Google побързаха да успокоят своите партньори и в официално изявление заявиха, че основната причина да закупят Motorola е патентното портфолио на компанията, чрез което да защитят Android и партньорите си от съдебните дела, които постоянно разтърсваха индустрията.

В следващите почти три години Motorola претърпя реорганизация и успя да пусне няколко нови модели, насочени главно към Американския пазар - Moto X, Moto G и телефоните от Droid серията. Също така продължи да генерира загуби.

Google явно се опитваха да направят от ветерана в мобилните технологии иновативна компания, в която стартираха няколко нови проекти. Еквилибристиката между пазарните реалности и партньорите като че ли не донесе нужния замах, който да доведе до пазарен успех на смартфоните, произвеждани от Моторола.

Тази седмица на 29 януари Google продадоха Motorola Mobility на Lenovo за  2,91 милиарда долара, като запазиха 17 000 патенти, които компанията притежава. "Разводът" струваше скъпо, тъй като сумата, за която Google придоби мобилния производител беше 12,5 милиарда долара. На раздяла Лари Пейдж заяви, че Motorola ще получи много по-добри грижи в ръцете на Lenovo.  

Lenovo - компанията която отглежда победители

Lenovo имат опит в това да купуват брандове и бизнеси и да ги превръщат в печеливши. IBM поетапно се освободиха от своя хардуерен бизнес - първо от персоналните компютри, а в последствие и от сървърния сегмент. И двете подразделения преминаха в ръцете на почти неизвестната компания Lenovo. За няколко години, след първоначалното недоверие и лепнат етикет "китайска стока", Lenovo успяха да се наложат и да станат най-големия производител на персонални компютри в света. Пазарът на персонални компютри започна да се свива и компанията навлезе и на пазара на мобилни продукти. Със същата последователност и упорство, компанията заслужи първото място в своята родина. През изминалата година упорито се заговори за излизане на международния пазар. Явно в Lenovo са се обърнали назад и са оценили усилия и времето, които са им коствали, за да наложат непознат бранд в индустрията с персонални компютри. Упорито се говореше за интереса на китайската компания към изпадналите в затруднение Blackberry.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus