Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболистите на АЕК на стола на психолога!

07 Ноември 2010 / 16:11:03  GRReporter
2381 прочитания

 

 

Не се е шегувал явно новият треньор на АЕК , Маноло Хименез като заявяваше, че цели на всяка цена да изгради футболен отбор с нов имидж и дух на победител. Испанецът шашна всички като публично даде срок за изпълнение на задачата си... до декември. За да се случат промени на игрището, бившият треньор на Севиля реши да провокира  вътрешни  промени в играчите и... да задълбае до дълбоките пластове на душата им. Не е за вярване, но е факт! След дълъг и мъчителен период на безизходица, от свилия се на пашкул АЕК се очаква да се излюпи красива пеперуда. Нещо като „личностна” трансформация на ниво отбор. За предстоящите промени информира вестник „Та Неа”, пред който спортният психолог на отбора Мигел Мория разкрива част от плана си. Пред медията Мория подчертава, че изискванията на съвременния футбол са много високи и тактиката, техниката и психологията са станали неразделни части. Испанецът, който се смята за ангел-пазител и дясната ръка на Хименез е убеден, че футболистите имат нужда от ободряване ма психиката и  подкрепа.

Иноваторското решение от страна на треньора веднага беше одобрено от  президента на клуба, Ставрос Адамидис. Така на стола на испанския психолог скоро ще седнат капитанът  Панделис Кафес, Христос Пацадзоглу, Костас Манолас, Роджер Герейро, Рафик Джебур, Исмаел Бланко, Папа Буба Диоп, Себастиан Саха и целият състав играчи...

Как точно ще процедира „инженерът на спортните души” все още не е ясно. Пред медията той заявява, че психологически тестове още не са направени, но футболистите вече минават през интервюта. Предстои анализ на базата данни. „Първо трябва да видиш състоянието на играчите, за да разбереш от какво имат нужда...Подобряването на играчите става на всички нива” – твърди Мориня.  

А нуждите на играчите са различни. „В случая на ветераните се занимаваме с въпроса  за края на кариерата им...Не всички са готови за това. Губят мачове, губят пари. Определението, което  използваме в Испания за тези мачове е „счупени игри”. Работим върху това... За младите нещата стоят по съвсем различен начин. Идват от друг отбор и трябва да се приспособят към нова ситуация. Към изискванията, към стреса, към медиите, които ги следят навсякъде. Всичко става постепенно и има нужда от работа”- убеден е той.

Мориня се позовава на отбора на Севиля, където  психолозите са 13, а футболистите са  разделени на различни възрастови групи. „Това бих искал да постигна по-нататъка  в АЕК. Един тим от психолози, който да поддържа отбора. Защото подкрепата засяга и младите. Там трябва да се изградят правилни основи, в това се крие ключът”.  Психологът настоява, че по време на мач  съзнанието на играчите трябва да е абсолютно изчистено.  Друго нещо, което е необходимо е когато те са на игрището  да са в постоянна готовност и напълно концентрирани.  „Защото само ако е напълно концентриран играчът може да се справи с трудностите.”

Съзнанието със сигурност има голямо значение за това как се представя един играч. Мориня  залага на тези, които са готови и физически и психически за среща и е твърдо убеден, че професионалистите могат да постигнат и двете неща.  

А за термините използвани доскоро в речника на футболиста като борба, война и т.н. специалистът смята, че са престарели. Той твърди, че нещата много са се променили от  едно време, различни са и термините използвани за подкрепа на футболистите. „В днешно време всичко се развива. Всекидневната работа е нещо особено важно, самоконтролът, самочувствието, това как се отнасят играчите към влизането си в нов отбор, връзката им с хората, натискът, който оказват външни фактори. Съзнанието им наистина трябва да е напълно изчистено, за да дадат най-доброто от себе си”.

Какво ще направи испанският психолог ще имаме възможност да проследим. Едва ли има място за съмнение, че подходът, който от клуба са избрали ще донесе резултати. За това гарантира и внушителната биографията на Мигел Мориня. Той е доктор по спортна психология, преподавател в Университета „Пабло де Оливиера” в Севиля.  На стола му е седяла цяла плеяда  играчи, от неизвестни станали известни.   „Занимавал съм се с Хесус Навас в продължение на 4 години. Сега той няма никакъв проблем. Работил съм в  продължение на 3 години и върху бившия ас на Атлетико Мадрид, Регез. Друг случай беше този на Капел. Дойде от Барса, не искаше да остане в Мадрид и преоткри себе си в Севиля. Случват се такива неща”- коментира специалистът.

 

Категории: АЕК психолог Маноло Хименез Мигел Мориня спорт футбол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus