Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейски модели за общество: Време ли е за нов „голям социален договор”?

23 Февруари 2010 / 10:02:04  GRReporter
1666 прочитания

Покана за доклади

ELIAMEP организира своя годишен Европейски семинар в Атина на 13-16 май 2010 г. В тази критична година ние целим да обединим лидери от академичните среди, политолози и изследователи, за да обсъдим последствията за Европа от глобалната икономическа криза в политиката и обществото, да разгледаме ключовите политически възможности за Съюза във връзка с трудовия пазар и данъчните политики, както и по-широките местни и европейски политически импликации от кризата, както и да открием дебат дали Европа се нуждае от нова грандиозна сделка в в света след кризата.

Научната комисия на конференцията приветства оригинални доклади на следните теми от млади учени (докторанти и пост-докторанти):

- Европа и глобалната криза: Как реагират европейските социални държави? Уроци от кризата

Как ЕС и държавите-членки реагират на глобалната икономическа криза? Т.нар. предпазни мрежи или програмите, които целят да не допуснат бедността да падне под определено ниво функционират ли? Къде, как и кой се грижи за това? До каква степен и по какъв начин европейските политици са успели да се справят с или да отбият социалните последствия от кризата? Колко ефективен бе мениджмънта на Икономическия и Монетарен съюз?

- губещи и социални договори: политически измерения след кризата

Често се спори дали Европа не е отчасти отговорна за разтрогването на социалния договор. Какви са последствията от цената на кризата върху дезинтеграцията, която предшества кризата? Ако негодуването сред европейските страни се е увеличавало през последното десетилетие от страна на „тези, които се възприемат като” и на „истинските” губещи от процесите към европейска интеграция, то тогава кризата затвърждава ли евро-скептицизма сред държавите-членки на ЕС? Кои са импликациите за спадаща подкрепа на обществото и на електората в политически термини? Какви стратегии приемат европейските политически елити докато някои политически партии рискуват да загубят/ да отслабят своята сила по отношение на електората, ако продължат с про-европейската реторика, докато други политически партии се разширяват и стават по-силни в резултат на анти-европейски и евроскептични реторики?

- Глобализация, Европейска интеграция и Социална Европа - Перцепции и реалност

По какъв начин и до каква степен глобализацията влияе на местния национален социален договор? Как настоящата финансова криза влияе върху Европейския социален модел? Каква е ролята на Европа да редефинира социалния договор, който да е уместен в 21-и век? Необходимо ли е да търсим алтернативни модели на капитализъм в ЕС?

Изпращане на докладите

Авторите трябва да изпратят своите доклади по електронен път във формат .doc или .docx.

Дължината трябва да бъде между 8-12 страници печатни с размер на шрифта 12, включително и резюме от 150-200 думи. Докладите трябва да са написани на английски или френски езици.

Авторите трябва да изпратят своите доклади и биографична справка на мейл: conference@eliamep.gr

Приетите доклади ще бъдат представени на конференцията в Атина и публикувани от ЕЛИАМЕП. ЕЛИАМЕП покива разходите по пътуването, престоя и конференцията за авторите на докладите.

Важни дати

Краен срок за изпращане на докладите е петък – 26 март 2010 г.

Авторите ще бъдат уведомени до понеделник – 19 април 2010 г.

Конференцията ще се проведе в Атина на 13-16 май 2010 г.

 

 

Категории: Чужди конкурси ЕЛИАМЕП криза глобализация социален договор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus