Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елена Папаризу е безспорен гръцки фаворит на Евровизия през годините

15 Май 2013 / 16:05:42  GRReporter
3007 прочитания

В навечерието на Евровизия 2013 читателите на GRReporter гласуваха за любимата си гръцка песен, която се е явила на международния конкурс в последните години. Между седемте предложения, които ви дадохме Елена Папаризу се оказа безспорният фаворит.

На първо място в сърцата на българските читатели е Елена Папаризу с песента “My number one”, която донесе победа на Гърция през 2005. Седем години след триумфа си, гръцкият поп хит на Папаризу остава любим на феновете на Евровизия и в Гърция. Гласувалите на английския ни сайт също са класирали песента на първо място.

На второ място в българската версия на сайта се нарежда песента на дуета Antique, в който също участва Папаризу през 2001. Тогава 18-годишната шведка от гръцки произход дебютира на голямата сцена и грабва сърцата на публиката в цял свят. Песента “Die for you” на Antique достига трето място в международния конкурс преди 12 години и открива пътя за успешната кариера на младата певица. Гласувалите в английската и гръцката анкета поставят песента на трето място, сред любимите си изпълнения на гръцки творци, представили Гърция на Евровизия.

Следващото любимо гръцко изпълнение нашите читатели според резултатите от запитването е песента на Sarbel – “Geia sou Maria” (2007). То се нарежда на второ място при гласувалите на английския и на гръцкия ни сайт. Sarbel е на трето място според българските ни читатели. Песента на младия изпълнител достигна седмо място през 2007 година и популяризира поп музиканта в чужбина.

Георгиос Алкеос и песента “OPA!”, която представи Гърция на международния конкурс през 2010 е на четвърто място между предпочитанията на гръците и българите гласували в анкетата. Традиционното “Опа” и ритъмът на Алкеос явно не говори на сърцето на англоезичните ни последователи, както на балканците и гласувалите в английската версия са го поставили на предпоследно място.

Любимецът на средиземноморската страна Сакис Рувас зае пето място в класацията ни според гръцките и българските читатели с песента си “This is our night”, която изпълни на Евровизия през 2009. На английския сайт на GRR той е класиран четвърти.

Малката Каломира, която според някои напомня съчетание между кукла Барби и малкото пони също не намери голяма подкрепа в нашата аудитория. Тя представи Гърция през 2008 с песента си “Secret combination”. Тя достигна до достойното пето място по време на международния фестивал. Тази песен няма нито един глас в анкетата на гръцки, a българските ни читатели са я поставили на предпоследно място. Най-голяма подкрепа Каломира и тайната й комбинация получи от гласувалите на английската анкета в GRR, където тя е поставена на пето място от седемте избора за любим гръцки изпълнител представил страната на Евровизия.

Предложението ни да гласувате за Михалис Ракиндзис и песента му S.A.G.A.P.O. беше направено, само за да проверим дали вкусовете са се променили от 2002 насам. Тогава изпълнението на Ракиндзис остана на последно място между песните на всички държави участвали в Евровизия. Най-приятелски настроените към S.A.G.A.P.O. гласове казваха, че песента е останала недоразбрана, защото е твърде напред за епохата си. 11 години по-късно явно нищо не се е променило. Гласувалите на българския и английския ни сайт са я класирали на последно място и само на гръцкия сайт песента е предпоследна. Без да твърдим, че песента на Ракиндзис е лоша, си позволяваме да предположим, че просто не е била подходяща за аудиторията на Евровизия.

Часове преди вторите полуфинали на евровизия пожелаваме успех на гръцкото и на българското участия.   

Категории: Музика Елена Папаризу Евровизия конкурс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus