Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една не толкова стара балканска история

07 Февруари 2012 / 19:02:45  Анастасия Балездрова
2602 прочитания

Периодът на османското управление на Балканите е свързан с много негативност и напрежение за повечето от днешните държави на най-„горещия” полуостров в Европа. В представите на по-голямата част от хората това време оцветено в тъмни окраски и водещата тенденция е да бъде заклеймено и забравено.

Така балканците пропускаме една голяма част от историята, един дълъг период, в който хората са живеели един до друг, независимо от разликите в езика и религията си, в рамките на последната империя в Европа.

Именно тази забравена част от историята цели да изнесе на преден план изложбата със заглавие „Една балканска приказка” (A Balkan tale), която организира немският институт „Гьоте” с подкрепата на Европейския съюз в Атина.

„Проектът е един опит да преразгледаме културното наследство, останало от периода на османското владичество на Балканите. Искаме да погледнем по нов начин нашия регион чрез сградите, които съществуват все още, но с променени функции, или са били разрушени и забравени”, разказа за GRReporter преподавателката по нова и съвременна история в университета Пандио Христина Кулури, научен сътрудник на програмата.

В изложбата се представят снимки на църкви, джамии, синагоги, текета, мостове, приюти и други сгради и постройки от онзи период. Според проведени наскоро проучвания балканското културно наследство е заплашено, понеже над 98 на сто от паметниците са разрушени.

„Тази година се навършват 100 години от началото на Балканските войни. По този повод решихме да разгледаме общата балканска история, т.е. как хората са съжителствали в рамките на Османската империя преди 1912. Говорим за продължилото четири века съжителство, за което не си спомняме днес. Изобщо, не знаем много неща за този период”, посочва Реа Апостолиди, историк и отговорен продуцент на документалния филм „Забравени Балкани”.

Готови ли са обаче хората на Балканите да говорят за общото си минало? „Не е възможно да обобщим. Има хора, които може и да мислят, че не са готови. Но смятам, че общото минало е факт и би следвало да гледаме на него така както гледаме на всяко друго наше минало. С това искам да кажа, че не съществува минало, което да не е общо. Всеки момент от нашето минало е споделен и от някой друг. Не живеем отделено един от друг, не сме заобиколени от стени, които никой никога не е преминал. Ние сме част от Балканите, някои от страните са част от Средиземноморието, след това сме част от Европа и след това от целия свят. Така че не можем да отделим миналото си от миналото на другите, и особено от това на съседните на нас народи”, отговаря Христина Кулури.

Петима фотографи – Иван Петрович от Сърбия, Камило Нолас от Гърция, Ута Бензенберг от Албания и Германия, Иван Блажев от Македонив и Самир Караходжа от Косово представят спецификата на всеки паметник и неговото днешно състояние със своя съвременен поглед. Изложбата ще бъде представена за първи път в Атина, а после ще поеме по маршрута Солун – Белград – Прищина – Скопие – Тирана, за да стигне до Германия и столицата на обединена Европа – Брюксел.

Отсъствието на много други балкански страни от изложбата е нещо, което не може да не направи впечатление на посетителите. Според Реа Апостолиди европейската програма е отпуснала средства на определени държави, за да участват. Историческите сътрудници обаче са изразили желанието си те да бъдат включени в по-късен стадий, понеже проектът предоставя тази възможност.

Категории: История Балкани османско владичество общо минало национални държави религиозни и културни паметници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus