Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Единство, творчество, красота 35 години по-късно

23 Април 2014 / 13:04:06  GRReporter
2860 прочитания

Полина Спартянова
    Парк-комплекс „Камбаните” се намира в периферията на град София. Открит е през 1979 едновременно с първата международна детска асамблея „Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО, организирана по инициатива на Людмила Живкова – председател на българския Комитет по култура.

В първата асамблея взимат участие деца от 79 държави и в комплекса са поставени 68 камбани от различни държави. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да са през три години. Асамблеята е приета като нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира и е подкрепена от ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и други международни организации. До 1989 в София се провеждат четири асамблеи и четири срещи на деца от целия свят.

В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България. Асамблеята от 1988 постига рекорд, като посреща участници от 135 държави. При прехода на България към демокрация през 1990 българската страна прекратява международното детско движение "Знаме на мира", като закрива изградените до тогава 18 чуждестранни структури "Знаме на мира" и координационния му блок в София.
    Комплексът „Камбаните” олицетворява идеята на организаторите на асамблеята „Знаме на мира” да превърнат света в едно по-красиво място за живеене под девиза „Единство, Творчество, Красота”. Парк-комплексът би трябвало да символизира стремежа на децата от цял свят да живеят и да се развиват по законите на красотата, въпреки че е изграден почти изцяло от бетон и напомня за социалистическия реализъм. Проектът е изработен от скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и инженер Антон Малеев и е осъществен за 30 денонощия.
    В центъра на парк-комплекс „Камбаните” е разположен огромен бетонен монумент с височина 37 метра, който се състои от 4 вертикални пилона, ориентирани според посоките на света и спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. В подножието му има бронзова скулптура на Людмила Живкова, заобиколена от децата по света. Около този основен монумент са поставени редица много по-малки бетонни структури, върху които през 1979 са закачени 68 камбани от целия свят, а днес вече са около 100.

    В наши дни се забелязва липсата на някои от старите камбани, но в колекцията на парка има и нови попълнения като например подарената преди 10 години камбана от НАТО. През миналата есен неправителствени организации се обединиха около музикалния експеримент „Концерт с монумент”, който трябваше да съживи и придаде нов смисъл на паметника, натоварен с негативни асоциации от миналото и почти забравен от обществото. Концертът е част от проекта „АТРИУМ”, който разработва културен маршрут, свързан с архитектурата на тоталитарните режими на XX век.. В маршрута са включени 9 монументи от България и един от тях е парк-комплекс „Камбаните”.

 

Категории: Соц Арт Асамблея Знаме на мира комплекс Камбаните Людмила Живкова тоталитарен режим Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus