Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ЕРТ "благородно" отстъпва големите рекламодатели на частните телевизии

21 Декември 2010 / 18:12:15  GRReporter
1774 прочитания

Няма да се конкурираме за реклама с частните телевизии, обеща пред журналисти новият шеф на гръцкото национално радио и телевизия ЕРТ Ламбис Тагматархис. Независимо от това, той отрече държавната медия да се откаже напълно от рекламния пазар, но обеща, че няма да спре кислорода на колегите си от частния сектор. „В труден период като днешния, няма да привлека реклами от частните телевизии, като подбивам цените. Нищо, че по този начин допълнителните приходи на организацията ще се намалят например от 30 милиона евро на 10 милиона евро” обясни благородните си намерения за финансовото управление на ЕРТ новият медиен бос.

ЕРТ се радва на постоянен приход от гръцките домакинства, които плащат неизменно всеки два месеца заедно със сметката си за ток и такса за националното радио и телевизия.  Приходите от задължителната такса достигат чиста сума от около 300 милиона евро, като освен тях в държавния бюджет са предвидени допълнителни субсидии за организацията, а заетите в нея са със статут на държавни служители. Според изказването на заместник министъра на културата Тилемахос Хитирис рано или късно обаче ЕРТ ще трябва да се откаже напълно от рекламния пазара по препоръка на Европейската комисия. „Ще сме принудени да се издържаме само от държавната такса” призна натъжен новият директор.

„Ние сме поели отговорността да отворим вратите за нови идеи и нови хора, който да поемат рискове и да предоставя нови идеи". В същото време стана ясно, че ЕРТ1 - главната национална телевизия - ще се сдобие от януари с новата-стара водещата Ели Стаи. Тя е позната на телевизионните зрители от 1989 година, когато започва кариерата си в националната медия. 20 години по-късно, след като Стаи премина през новинарските емисии на частните телевизии MEGA, ANT1, Star TV, Alpha TV, Ели Стаи се завръща в главния новинарски блок на ЕРТ. Според информацията в пресата заплатата на топ журналистката няма да надминава 4000 евро, което е и месечният лимит на възнагражденията на държавните служители според новото законодателство.

До момента ЕРТ управлява седем различни държавни телевизии – три национални честоти и четири сателитни, които години наред се славят с богатите си продукции и неособено високия си зрителски интерес. Според публикация във Вима след провеждането на две детайлни проверки на финансиите на ЕРТ са установени нарушения, като недекларирани реклами, програми без ясен бюджет и смесени продукции с неясни разходи.

Новата администрация заяви категоричното си намерение да затегне контрола върху бюджетите, а решенията ще се взимат в условия на пълна прозрачност. Информацията за държавните продукции ще бъде оповестявана в сайта на медията в интернет, доколкото това не нарушава клаузите за конфиденциалност. Ламбис Тагматархис се обвърза с обещанието, че държавната медия ще засили осведомителните си блокове, предаванията за култура и забавления.

Категории: МедииМедийни вести ERT заплати национална телевизия Ели Стаи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus