Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домовете – част 3

14 Август 2010 / 10:08:56  GRReporter
4920 прочитания

Автор: Гали

 Дотук ви запознах с основните значения на домовете. В тази статия ще представя вродената природа, типа енергия, която носят различните домове. И тази енергия всъщност е основата за различните основни характеристики.

 Ще използвам една концепция, която се е запазила в индийска астрология, а в западна очевидно е била избутана някъде и днес вече напълно забравена. Тази концепция накратко се нарича „Четирите основни стремежа в човешкия живот”.

Желанието е основен принцип и е основополагащо за човешкия живот. Всички човешки действия – фини и елегантни до груби и вулгарни, егоистични или алтруистични, са мотивирани от някакво желание, някакъв стремеж. Действията, следващи желанията, са разделят в четири категории или това са четирите стремежа на човека:

  • Домове 1-5-9 – домовете на дхарма. Дхарма е санскритски термин, който в превод означава „онова, за което си призван”. Всяко живо същество на земята има своето място в пъзела, осигуряващ хармония във вселената. Дхарма на Слънцето е да свети и да дарява с топлина, светлина и живот. Дхарма на реката е да тече и да напоява. Дхарма е част от живота, която не може да бъде игнорирана, нито пък коригирана.
  • Домове 2-6-10 – домовете на арта. Арта в превод означава „богатство, ресурс, постижение” - онова, което е необходимо за да се поддържа живота.
  • Домове 3-7-11 – домовете на кама. Кама в превод означава „желание; да постигнеш онова, към което се стремиш”.
  • Домове 4-8-12 – домовете на мокша. Мокша в превод означава „освобождаване; свобода от робията; край”

Да погледнем следната картинка, която отразява дневният път на Слънцето:

 При изгрева на Слънцето, има символично „раждане”. Роден е нов живот.  10ти дом е пикът на този живот, максимума. 7ми дом е залезът, след който животът започва бавно да си отива. 4ти дом е краят. След него започва подготовката за новото раждане.

Веднага след изгрева си Слънцето започва своя преход през 12ти дом. От астрономическа гледна точка Слънцето е изключително впечатляваща гледка точно по време на изгрева, защото има драматичен контраст между тъмнината на нощта, която вече е отминала и настъпващата светлина на деня. Един-два часа след изгрева обаче, тази впечатляваща гледка вече я няма, контрастът е изчезнал – Слънцето вече не е толкова внушително като гледка, нито пък светлината и излъчената енергия са силни.

В тази връзка 12ти дом е доста интересен, тъй като е „скрит” дом, свързан е с отделяне, загуби, бягство. Но е в участъка, който се води публичен, Слънцето вече е видимо.

Личното ми мнение е, че при застъпване на този дом, човекът губи преди всичко себе си, его-усещането си за сметка на света наоколо. Губи личното си пространство, своята интровертност, своята субективност, своята независимост, които са дефинирани от долната половина, където Слънцето е невидимо между залеза и изгрева си. Не е случайно, че много често се срещат политици и обществени личности със силно застъпен 12ти дом. Просто светът не вижда тях самите, а някакъв образ, те нямат добре структурирано лично пространство, всеки може да нахлуе в него. И често страдат заради това.

Същото се случва и с 8ми дом, който пак е в публичната част на хороскопа.

 Има различни разделяния по категории на домовете. Ще изпиша някои :

 Кардиналните домове

1ви/7ми – Asc/Dsc

4ти/10ти – IC/MC

 Това е основополагащият кръст в хороскопа, неговата основа. Тези домове са като стълбове. И когато са силно и добре поставени, то целият хороскоп е поставен върху здрава основа. Планетите в тези домове са силни, защото са в доминиращите области, които дефинират повратните точки в хода на Слънцето – изгрев, дневна кулминация, залез, най-ниска точка. Всяка добротворна планета в тези домове е сигнал за обща защита – здраве, прогрес в живота, позитивен характер. Злотворните планети в „основите” са знак за катаклизми в живота, различни негативни черти в характера, които водят до конфликти. Но това съвсем не означава, че е нещо лошо. По смисъла на природната хармония, всяко нещо има своя смисъл и полезност.

 Тригоналните домове

1ви, 5ти и 9ти - са свързани с несъзнателните, инстинктивни действия, върху които човек не се замисля. Художникът не мисли как да движи четката върху платното, той го прави инстинктивно и е концентриран върху картината в съзнанието си. Кардиналните са свързани със съзнателните действия, с инициативата. Когато има съгласие между съзнателни и несъзнателни действия, това води до максимално ползотворни резултати. Тригоналните домове осигуряват късмета, щастливите „случайности”, благата в живота, онова, което носи най-голяма полза за човека.

 Фиксираните домове, там където нещата се запазват и стабилизират

2ри, 5ти, 8ми и 11ти

Тези домове придават трайност, устойчивост и сигурност.

 Падащи домове

3ти, 6ти, 9ти и 12ти

Тези домове осигуряват свръзките – те сочат прехода, при тях има движение и отдръпване от онова, което вече се е случило. Когато нещо бъде постигнато, човекът трябва да продължи към друго, не може да остане в застой.

 „Страдащи” домове

6ти, 8ми и 12ти

Тези домове са преходни, те показват необходимостта от някаква промяна. Те са около 1ви и 7 домове, т.е. изгрева и залеза на Слънцето. Те налагат промяна обикновено чрез някаква трудност. Защо домовете около 4ти и 10ти не носят такова значение? Защото промените във видимостта (и оттук силата) на Слънцето не са толкова крайни.

 В първата част за домовете, споменах, че има и вторични значения за всеки дом. Как се извеждат те?

Категории: Астрология астроучилище хороскоп Домовете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus