Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До месец юли всички в Гърция трябва да се сдобият с АМКА

25 Май 2009 / 07:05:27  GRReporter
5959 прочитания

До месец юли всички граждани – гърци и чужденци, които живеят в Гърция, трябва да си изкарат Регистрационен номер на социална застраховка (ΑΜΚΑ).

За чужденците единственото изискване е представянето на паспорт, процедурата е улеснена, не отнема време, но е задължителна.

Регистрационният номер на социалната застраховка– абревиатурата на гръцки е АМКА, представлява идентификационна карта за работата и застраховката на всеки гражданин и ще му е необходим при започване на работа и осигуряване, за получаване на пенсия, за получаване на бонуси, за издаване на здравна книжка.

АМКА се издава от Центровете за обслужване на гражданите (КЕП) в цялата страна, както и от 125 специализирани офиси, които по този случай откри Министерство на заетостта в Застрахователните каси. След като се сдобие с АМКА, всеки гражданин получава и Карта за социално осигуряване. Гражданите могат да се осведомят по всички теми, които касаят издаването на АМКА на телефон 11131 и на електронния адрес www.amka.gr.

От 23 март 2009 г. от Министерство на заетостта започна да изпраща карти за социално осигуряване, като до момента са изпратени 2,7 млн., а в следващите дни ще бъдат изпратени още 2,5 млн. карти. Чрез офисите за обслужване на гражданите са издадени 98 400 нови номера, а телефонният център е приел 25 000 обаждания. Интернет страницата на АМКА от 5 май досега е била посетена от 221 000 души, а дневно през последните дни я посещават около 40 000 души.

 

Необходими документи за издаване на Регистрационен номер на социална застраховка:

  

За гръцки граждани

Лична карта

За деца до 12 години – свидетелство за семейно положение на родителя

 

За чужденци

Паспорт

Удостоверение за семейно положение с официален превод на гръцки език, в случай че лицето няма паспорт

За непълнолетни деца, които са родени в Гърция се изисква акт за раждане

 

Чрез упълномощено лице:

Освен горепосочените документи, се иска лична карта или паспорт или свидетелство за семейно положение на упълномощеното лице

Декларация според закон 1599/1986, че представлява правоимащия

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus