Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десет спортни федерации изцяло на държавна издръжка

19 Януари 2010 / 23:01:49  GRReporter
2504 прочитания

Емануела Карастоянова 

 

Волейбол, гимнастика, любителски футбол, ветроходство, гребане, баскетбол, водни спортове, лека атлетика, хандбал и гимнастика за хора с умствени и физически увреждания са спортовете, които гръцката държава ще субсидира изцяло тази година, съобщи на пресконференция Главният секретар по спорта Панос Бицакцис. Г-н Бицакцис изясни, че държавата се ангажира да помогне на съответните спортни федерации из основи, тъй като споменатите дисциплини са от първостепенно значение. Тя ще субсидира не само тяхното развитие, но и тяхното разпространение, както и инициативите свързани с тях. Федерациите от своя страна ще трябва да представят на Главния секретариат по спорта петгодишен план за развитие, а също така и да предоставят веднъж на шест месеца отчет за дейността си. Следващата група спортове от особено значение за държавата, които Бицакцис представи са: вдигане на тежести, кану- каяк, борба, тенис на маса, колоездене, бокс, таекуондо, джудо. Министерството на културата и спорта няма да може да субсидира изцяло тяхната дейност, но поема отговорността да следи и поддържа съществуващото вече ниво на развитие. Съответните федерации са длъжни да представят на Главния секретариат тригодишен план за бъдещата си дейност. В програмата на министерството не се предвижда системна финансова подкрепа за спортовете -  езда, фехтовка, шах, тенис на корт, стрелба и стреляне с лък. Въпреки, че тези дисциплини имат социална почва, субсидирането им от страна на държавата няма да бъде възможно. Тя може да им оказва единствено частична помощ, а за съществуването и развитието си те ще трябва да разчитат главно на частната инициатива. Спортове признати от държавата за дисциплини с изключително частна инициатива са също голфът, алпинизмът, водните и зимните ски. Съответните спортни федерации ще трябва сами да търсят субсидии, държавата може да помогне само за определени инициативи. Поредна категория спортове определени от Министерството като дисциплини с изцяло частна инициатива са въздушните спортове, жиу-жицу, карате, кик-боксинг, бадмингтон, бейзбол, боулинг, бридж, зимни кънки, ръгби, софтбол, таекуондо и хокей на трева. За развитието на тези дисциплини държавата може да допринесе единствено като улесни организирането на първенства или помогне за осигуряването на сгради за федерациите им.

Както г-н Бицакцис изясни критериите, които Министерството на културата и туризма и Главният секретариат по спорта са взели под внимание при съставянето на отделните групи спорт са: традиция в спорта, хармония на спорта с гръцкия манталитет, разпространение сред народа, връзка с климатичните условия в Гърция, успех и възможност за бъдещ успех в дадения спорт, прозрачност на дейността му, развиване на спорта без елементи на агресия, систематично поддържане на чистотата му, а както и възможност за упражняване на спорта от хора с умствени и физически увреждания.

Новите насоки в политиката спрямо спорта имат за цел преминаването от досегашното свободно и без правила субсидиране на федерациите и спортните сдружения към по-строго и прозрачно финансиране. Така то ще може да бъде контролирано от държавата и ще предпази гръцкия данъкоплатец от ощетяване, а също така ще помогне в борбата с фалшивите спортни сдружения. Важна задача, която Министерството също така си е поставило е спирането на агресията на местата предназначени за спорт и борбата за „чист”спорт. Липсата на агресия и запазването на спорта чист са и едни от условията, които спортните федерации трябва да спазят за да получат финансова подкрепа от държавата.

 

 

 

Категории: Министерството на културата и туризма Главен секретариат по спорта Панос Бицакцис Спорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus