Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четиримата Асеневци, които разгромяват Византия

26 Юни 2014 / 11:06:18  GRReporter
2670 прочитания

Полина Спартянова
    В столицата на Втората българска държава Велико Търново се извисява забележителен паметник, наречен „Асеневци”. Той е построен през 1985 на скалистия нос един от завоите на река Янтра по случай 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Въстанието на двамата братя избухва на 26-ти октомври 1185 и се развива на територията на днешна Северна България по време на Византийското владичество над българските земи. Въстаническите им действия в продължение на две години се увенчават с успех и през пролетта на 1187 византийският император Исак II Ангел сключва примирие с тях и по този начин се признава възобновяването на втората българска държава на север от Стара планина.
    Начело на държавата застава по-големият брат Асен, който приема името Иван Асен I. Но в цялостната композиция на паметника са включени и двама от наследниците на престола на въстаналите братя – цар Калоян, по-малкият брат на цар Иван Асен I, който управлява България след смъртта на първия цар на Втората българска държава. Докато първите двама Асеневци се стремели да утвърдят държавния централизъм във вътрешната си политика и да възстановят старите български граници във външнополитически аспект, техният по-малък брат Калоян продължава да прилага успешно политиките им на практика като успял да разшири значително територията на България. Но цялостната политика на първите трима Асеневци получила окончателна реализация при управление на наследника им цар Иван Асен II, който заема четвъртата позиция в композицията на паметника. Той завоюва огромни териториални разширения, граничещи с три морета, като през 1230 в битката при Клокотница разгромява византийските войски и пленява императора Теодор Комнин с цялото му семейство.
    Издигането на паметника става под окото на доцент Крум Дамянов като строителството и цялостното оформление на околното пространство се извършва в рамките на една година. За самото изработване на паметника са били нужни само два месеца, което го прави уникален случай за световната практика. Революционното техническо решение за този паметник е композирането му по такъв начин, че два от конниците са изправени и балансирани само на задните крака на коня. В Европа могат да се срещнат много малко такива конструкции, изградени от специална японска стомана, която изпълнява ролята на пружина.
    В средата на композицията на паметника е поставен с острието нагоре висок метален меч, който символизира мощта и възхода на Втората българска държава и силния устрем на българската нация към вечността. Под неговата дръжка е поставена гранитна фигура на Орантата – небесната майка, която създава и пази живота. Не са ясни причините, но този символ е сравнително необичаен за соцреалистическите паметници в България, тъй като те по никакъв начин не признават вярата в някоя религия или нещо по-висшестоящо от комунистическата партия. В центъра на някои паметници от този вид понякога се поставя фигурата на жена, символизираща образа на „Майка България”, която страда за своите синове и дъщери, загинали в името на родината си.
    Четиримата конници са поставени на гранитни постаменти на 7 метра  височина и общата височина на паметника е 15 метра. Конниците, заобикалящи високия метален меч, са изработени от бронз и тежат около 11 тона и всеки един от тях е изобразен по различен начин, така че да бъде подчертан индивидуалният принос на всеки един от тях към делото на Втората българска държава. Най-големият брат от „Асеневци”, Петър, е показан с благославящ жест, който символизира вярата в християнската религия и божията помощ за българското въстаническо дело, а по-малкият цар Иван Асен I дръзко държи юздата на коня си и е извадил меча си в готовност, символ на силната му воля да запази независимостта на Втората българска държава. Двамата братя са върху двата коня от композицията, които са изправени на задните си крака и балансират тежестта си чрез специална технология. Най-малкият брат – Калоян – е отправил войнствен поглед към териториалните разширения на България и стои в предпазлива готовност да ги защитава. Докато цар Иван Асен II е на върха на своята слава, тъй като носи корона и копие, с което пробожда пергамента на нарушения мирен договор между България и Латинската империя.
    В наши дни паметникът „Асеневци”  е едно от най-атрактивните места във Велико Търново и всеки турист има снимка на фона му. Всяка година в края на май всички абитуриенти идват тук, за да кажат последно „Сбогом” на ученическите си години, а множество млади двойки целогодишно сключват бракове на това място. От няколко години насам по време на празника на Велико Търново на 22-ри март, който се свързва с победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на същия ден, паметникът се превръща в сцена на 3D mapping и лазерно шоу.

 

Категории: Асеневци Велико Търново Византия Второто българско царство Теодор Комнин Соц Арт Полина Спартянова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus