Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цензурираха трима журналисти в държавната телевизия

29 Октомври 2012 / 20:10:10  GRReporter
1783 прочитания

В рамките на само три дни ръководството на държавната телевизия ЕРТ наложи цензура на трима журналисти. Днес  по нареждане на главния директор на новините Емилиос Лиацос бе излъчено последното засега издание на сутрешния блок „Сутрешна информация” по телевизия НЕТ.

Според източници причината за това решение е бил диалогът между водещите Костас Арванитис и Марилена Кацими в коментар на статия, свързана с обвиненията за полицейско насилие срещу арестанти в главното полицейско управление на област Атика. Те са били описани в статия на британския вестник Гардиън. Както се посочва в съобщение на директора на новините журналистите „отправиха неприемливи намеци срещу министъра за защита на гражданите Никос Дендиас, без да му дадат правото да изрази своето мнение. Техните коментари приличаха на предварително представяне на резултата на съдебното решение”.

 Според информационния сайт typologies.gr диалогът между двамата водещи, който предизвикал гневната реакция на Емилиос Лиацос е бил следният:

-Излязоха докладите на съдебните лекари за 15 заловени, за които писа Гардиън и г-н Дендиас искаше да подаде иск срещу вестника.

-Не подаде ли иска?

-Не, защото докладите показаха, че действително става дума за углавни престъпления.

-Ще си подаде ли оставката сега?

-Не мисля, че ще подаде оставка. Странното е, че г-н Дендиас каза, че е като да е знаел какви ще са докладите, което е трудно разбира се. Но от друга страна как казваш такова нещо?

-И сега какво ще стане? Ще се извини ли?

-Не зная.

-Ох, нещата са трудни за г-н Дендиас. Освен това ти е почти съсед, от Корфу е.

-Освен това мога да кажа, че е и сериозен човек.

Другият случай бе отстраняването на репортер от телевизия ЕРТ3 от отразяването на честванията и парада в Солун преди два дни, заради коментара му, че полицейските мерки са изключително строги и хората не могат да влязат в храма „Свети Димитър Солунски”. В отговор на колегата си от студиото, който призна, че това е така, но обстоятелствата го налагат, репортерът отговори, че „управляващите трябва да се замислят защо нещата стигнаха дотук”.

След обаждане на директора на новините той бе отстранен от репортажите през останалите два дни.

Решенията на Емилиос Лиацос предизвикаха остра реакция от страна на Общогръцката асоциация на журналистическите съюзи. От своя страна колегите на наказаните обявиха, че от утре започват непрекъснато повтарящи се 24-часови стачки, докато предаването не бъде върнато отново в ефир.

Категории: Медии държавна телевизия цензура предаване стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus