Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българската Уеб Асоциация работи за етика и професионализъм в мрежата

21 Юни 2013 / 14:06:36  Иван Петков
2921 прочитания

Началото

Снимката: блог на Жюстин Томс

Годината е 2004, дата е 14 март, мястото – известно столично заведение. Хората около масата от ляво на дясно са: Жюстин Томс, Петко Карамочев, Ники Чакъров, Пламен Вушев, Кирил Апостолов, Петър Петков и представляват  5 компании, основно уеб агенции. Какво се случва на това събитие, което изглежда като съвсем неформална сбирка на неколцина приятели и колеги? Основава се Българската Уеб Асоциация (BWA).

Работата на членовете на асоциацията довежда до създаване на първите критерии за качество на работата на уеб агенциите, както и критерии за лоялна конкуренция. Това се случва посредством Етичен кодекс, приет през 2004. Основните положения, заложени в него са: коректност, лоялност, конкурентоспособност и професионализъм. Днес в нея членуват около 60 водещи български компании, включващи уеб студия, уеб медии и фирми, занимаващи се с уеб услуги.

Развитие.

Асоциацията е свързана със създаването и утвърждаването на две от най-значимите събития  в уеб бранша в България - класацията „БГ сайт” и Международния Уеб фестивал в Албена. Събитията се провеждат и до днес и представляват голям интерес сред професионалистите от сектора. През 2008 сдружението отпечатва каталог с дейността на всички свои членове, който е разпространен сред повече от 5000 фирми и организации. От 2009 асоциацията започва да провежда професионалния конкурс „Български награди за Уеб”.

Мнението на Българска Уеб Асоциация се търси в ролята й на независим неправителствен експерт. Тя тясно си сътрудничи с редица български и международни институции. Освен това, асоциацията не пренебрегва и запитвания от частни лица по актуални въпроси. За пример мога да дам обществената поръчката за сайт на българския туризъм, която разбуни духовете с предвидената за целта сума – 2 милиона лева. Популярният блогър Боян Юруков отправя запитване към асоциацията, на което получава аргументиран отговор.

Асоциацията.

Българска Уеб Асоциация е доброволна, браншова, неправителствена организация, сформирана от компании в частния сектор с цел да представлява и развива българския уеб пазар. Освен споменатите събития, асоциацията провежда тренинги и семинари за нейните членове, за да оптимизира качеството на предлаганите услуги в уеб пространството. Асоциацията се стреми да осигури информационни, търговски, социални и представителни предимства за своите членове – представянето им на сайта на асоциацията, информиране за местни и международни събития, преференциални цени за участие на браншови събития и  много други.

Програма 2013.

Най-добре мога да ви представя асоциацията чрез нейните конкретни цели, инициативи и действия. Инициативите и събитията за настоящата година са:

  • Конкурс Български награди за уеб, 5то юбилейно издание;
  • Streams//Technology discussions;
  • Общи условия на уеб сайтовете;
  • Стажантска програма;

Български награди за уеб.

            Конкурсът Български награди за уеб се организира за пета поредна година от Българска уеб асоциация и се проведе през месеците април — юни 2013 .Официалната церемония по награждаването на победителите ще бъде на 27 юни 2013.

Конкурсът е разделен на четири части:

  • Браншови награди за уеб
  • Медийни награди за уеб
  • Професионални награди за уеб
  • Маркетинг награди за уеб

За всяка от групите журито е различно и е съставено съответно от представители на бизнеса, медиите и професионалистите в уеб. Директорът на GRReporter Мария Спасова е поканена сред журито на конкурса и ще оценява категориите „Медийни награди за уеб” и „Маркетинг награди за уеб”. Основната цел на конкурса е да поощри професионализма в уеб, като стимулира добрите практики. Конкурсът е активно популяризиран сред медии, представители на бизнеса, държавни институции и фирми, свързани с ИКТ сектора.

Streams//Technology discussions.

Streams // Technology Discussions е събитие, организирано от професионалисти в света на комуникационните, техно-логии, за маркетинг експерти и хора вземащи решения. Събитието ще се организира два пъти в годината, пролетно и есенно издание. Форматът на събитието е три панела от по 45 минути. Всяко издание е уникално и има определена тематика.

На 18 октомври 2012 се проведе първото издание на Streams // Technology Discussions, на което бяха дискутирани следните три теми:

Инструменти

Самоцелното създаване на инструменти, за „да има“ уебсайт, Twitter профил, мобилно приложение, банери, интерактивна инсталация е излишно. Важно е всеки един от инструментите за комуникация да бъде добре разбран, за да може съществуването му да е подчинено на функцията, а не обратното.

Култура

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus