Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българки получиха минимална пенсия в Гърция срещу договор за наем

29 Март 2009 / 17:03:47  GRReporter
16037 прочитания

Как множество българки получиха добавката от 480 евро към пенсията си, без дори да са си го представяли и в най-смелите си сънища, разкрива адвокат Татяна Грива в интервю с Марина Николова.

 

Преди около месец писаха в гръцката преса, че българи взимат минимални пенсии в Гърция само с една година стаж. Вярно ли е?

 

Всъщност това не е пенсия, а се казва добавка. В самото пенсионно решение е записано, че възоснова на трудовия стаж и годините, които са изработили тук, излиза някаква малка сума като пенсия. Аналогично, ако си работил две години ще взимаш 30-40 евро. Минималната пенсия на националния осигурителен институт на Гърция, която е 480 евро се дава във вид на добавка. Смята се, че един европейски гражданин не може да живее в една европейска държава с 30-40 евро. Оттук нататък проблемът не е на българките, които работят тук, а е в осигурителния институт.

 

Тези, които взеха пенсии работили ли са тук?

 

Работили са. Но това са единични случаи, не става въпрос за много хора. Журналистите преувеличават.

 

А получават ли пенсии и от България?

 

Да, пенсията от България се получава, те имат къщи и имоти в България. Служителите на осигурителния институт тук първото нещо, което питат е „къде живеете?” и те отговарят „живея под наем”. Няма критерий за това какво е постоянен жител. Постоянен жител е и този, който живее под наем. За осигурителния институт това е достатъчно, за да даде пенсия.

 

Не е необходима дори зелена карта или документи за право на престой?

 

Не искат, не ги интересува. Пенсия се издава само възоснова на договор за наем и на една декларация, която я дават от службата и се попълва на място, че си постоянен жител и кандидатстваш за добавка. Все едно самият осигурителен институт казва „елате да ви дадем тези пенсии”. В началото бяха единични случаи, а след това се получи една лавина от българки, които отиваха да си правят договори за наем, за да измамят института.

И затова в момента са го замразили. Изкарват решенията на българките, където пише, че възоснова на тези пет години, които е работила в Гърция има право на 60 евро пенсия, които получава. Но за останалото, което се дава като добавка – тези 480 евро, засега е замразено. Иначе, добавката е за всеки месец и тя допълва тези 60 или 70 евро, за да може да вземеш минимална пенсия. Ще изчакаме да видим какво ще стане.

Националният осигурителен институт на Гърция трябва да си вдигне малко летвата и да определи някакви критерии. Би трябвало да се представя някаква бележка от България, че вече не са жители там, защото и в бъдеще това ще им създаде допълнителни проблеми. Оттук службата няма някаква система за контрол - не знаят дали тази, която вземе парите ще живее тук или ще се върне обратно в България.

Според мен, като погледнеш практически нещата, проблемът си е в осигурителния институт. Но пък оттам изпълняват Директива на Европейската общност, не го правят незаконно. Аз съм говорила с директорката, която каза „да дойде който иска да ни контролира, ние спазваме закона.” Във всяко едно решение, което дава такава пенсия е записан члена на закона и директивата – Циркуляр номер 178  от 1987 година.

 

Какво се промени на практика след отварянето на работния пазар? Има ли все още нужда да се издават документи за престой и документи, които дават право на работа?

 

Да. Във всеки един случай, когато някой назначава на работа европейски гражданин – независимо дали е холандец, българин или румънец, трябва да има документ за наемане на служба на работник от Общността и условието да се направи това е този работник да си е извадил съответния документ, който дава право на престой или работа.

 

Българите, които искат да започнат собствен бизнес в Гърция улеснени ли са и как?

 

Да, по-лесно е вече. Бюрокрацията, разбира се, винаги съществува. Но по-рано имаше изискване да има специален вид документ за престой и работа. Вадеше се много трудно, трябваше да представят 60 000 евро като гаранция и сега това отпадна. В момента, дори ако имаш едно ООД в България, може да му отвориш клон в Гърция. Но ако се замислиш колко документи се искат, ти се завива свят. Според данни от различни статистики за европейските държави, Гърция е най-трудна да започнеш бизнес, докато България я водят за Хонг-Конг на Балканите – необходими са най-малко пари и фирма може да се  отвори за една седмица.

 

С какъв бизнес се занимават най-често българите в Гърция по твои наблюдения?

 

Занимават се най-често с малък бизнес, дори не със среден бизнес. Отварят малки магазинчета за хранителни продукти, за козметика, някои жени отварят магазинчета за оверлог и поправка на дрехи, шивачки, има и транспортни фирми, които превозват пътници и багаж. Има и заведения, кафета и дискотеки – в тази област са.

 

Реално увеличи ли се броят на хората, които започват собствен бизнес, след като вече е по-лесно?

 

Увеличило се е желанието да започнат собствен бизнес. Но имайки предвид, че средната възраст на българите и потенциала тук са повечето жени на пенсионна възраст ... Младите, които живеят тук и са се установили, научили са езика и са поживяли, имат желанието да се занимават с нещо свое, за да не са цял живот чистачки и сервитьори.

 

А теб какво те доведе в Гърция и как успя да започнеш работа по професията си?

 

Омъжена съм за грък и успях да си призная дипломата. Явих се на всички изпити, за да мога да практикувам като адвокат.

 

 Как се запознахте със съпруга ти?

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus