Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Българин, албанец и грузинец играят ролите на живота си

12 Февруари 2008 / 09:02:57  GRReporter
1297 прочитания

Режисьорът Лаертис Василиу избира българина Крис Раданов, грузинеца Давид Малтезе и албанеца Енкелед Фезолари сред много други емигранти не само защото са добри актьори, но и поради факта, че нямат нищо против да се „покажат” пред публика. Всички истории в пиесата  “Един на дест” са взети от живота им, затова и актьорите играят с истинските си имена: “Представяме се с имената си, не желаем да използваме псевдоними.”. Идеята да се постави пиеса с актьори-емигранти от новото поколение е споделена и от Вангелис Теодоропулос. Пък и през 2003 г. двамата са работили по “Емигранти” на Славомир Мрожек.

Самият Василиу е актьор и режисьор, а и да не забравяме, че беше и първият албанец, когото приеха в драматичната школа на Националния театър на Гърция, започва подготовката за пиесата без никакъв текст, едиствено с преживяванията на хората от екипа. Резултат? Залата на театъра в квартал Неос Козмос се пръска по шевовете всяка вечер, няколко сезона подред. Представленията ще продължат почти до Великден, а да успееш да си намериш билет без предварителна резервация е почти немислимо.

Постановката засяга болезнени теми за гръцкото общество, пък и не само, като отношението на властите  и населението към емигрантите, душевните терзания и компромисите, които са принудени да правят и т.н. Естествено централната тема е ксенофобията. По такъв начин е вплетено тяхното ежедневие в постановката, че с равни дози хумор и самоосмиване, комбинирани с порядъчно количество мелодрама, балансира на границата между изкуството и реалити шоу. “Искам вашите души”, били думите на режисьора, когато започнали работа по пиесата.

Един от най-големите страхове и на тримата е да не бъдат белязани като актьори за роли на емигранти. На въпроса, в края на краищата колко родини има емигранта, най-добре представя ситуацията отговорът на Крис Раданов: “ В живота на човека има две жени: майка му и съпругата му. И двете ги обичаш. Така е и с двете родини”. 34-годишният Крис Раданов живее от 7 години в Гърция. Работил е като строителен работник, пекар и разносвач на пици. Спомня си в Гърция детската си мечта да стане актьор и завършва Школата по драма Ясмос. Давид Малтезе е на 31 години и е възпитаник на Школата на Георгиос Арменис, а 26-годишният Енке фезолари учи в училището на Държавния театър на Северна Гърция.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus