Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бижутата – малки произведения на изкуството

02 Август 2010 / 16:08:06  Виктория Миндова
3419 прочитания

Историята на малкия магазин за бижута Terra Мadre и неговата създателка е една от хубавите приказки в модерна Гърция. Той е скътан между редицата от магазини и търговски вериги в столичния квартал Халандри и тайната на неговия успех както при много други сполучливи предприятия е упоритият труд и любовта към това, което създаваш. Като малки произведения на изкуството обеци, пръстени, огърлици, малки късметчета и тежки вечерни колиета чакат своя собственик. Всичко, което може да създаде настроение и приятно чувство, когато една жена иска да изрази себе си чрез един аксесоар може да се намери там.

Когато пристъпите прага на Terra Мadre няма как да не забележите червенокосото момиче в дъното на магазина, което веднага ще ви посрещне с приветлив поглед и усмивка. Това е 27-годишната Алека, главната героиня на поредната Улична история на GRReporter, която ни разказа как и защо се захванала да прави ръчно изработени бижута и до колко икономическата криза, размириците и характера на гърците и помага или пречи да си върши работата днес.

Занимава се с изработването на бижута от десет години. Когато е на 17 години започва да работи в малкия семеен магазин за аксесоари на остров Милос през летните ваканции. Харесва й да се занимава с нещо творческо и решава да продължи професионалното си обучение в училище за изящни изкуства. Определя себе си като човек на действието и обожава силните ярки цветове.

Кризата не ни плаши

Отворихме магазина в Атина миналата година април заедно с леля ми, която също се занимава с търговията на бижута ръчна изработка. Кризата в Гърция вече беше започнала да се усеща, но това не ни засегна особено. Предлагаме нещо абсолютно различно, което не се намира лесно в наши дни. Когато видяхме помещението нямаше нищо друго освен четири бели стани. Целият дизайн и концепция е наш, като рамките шкафовете и както разбира се и самите бижута са ръчна изработка. Отне ни три месеца да сътворим наш собствен свят и клиентите оценяват това. Ръчната изработка и индивидуалния подход са основните ни активи. Положихме много усилия и това си личи.

Хората знаят какво искат

Хората, които идват при нас в повечето случаи знаят какво искат. Почти винаги когато някой  дойде в магазина, след това става редовен клиент. Мое задължение е когато клиент пристъпи прага на Terra Мadre е да го запозная от близо с характера на различните бижута, материалите от които са изработени и смисълът който носят. Хората имат нужда да опознаят определен материал, за да вникнат в смисъла му и да изберат дали той им допада на характера и външността им. В последствие дори ме оставят мен самата да избера нещо за тях самите, което смятам, че ще им допадне. Познавам добре редовните си клиенти и те имат доверие на преценката ми. Имам немалко случаи, когато редовните ни посетители идват с определени доста консервативни предпочитания и след време започват да се чувстват достатъчно комфортно, за да пробват нещо ново. Например, ако допреди година са носили само сребро, сега са готови да опитат аксесоари с повече цветове.

Мисли глобално, действай локално (на първо време)

Днес може да имам едно малко магазинче в Халандри и сезонна работа на Милос, но целта ми е Terra Мadre да стане верига от магазини за ръчно изработени бижута. Освен моите изработки в момента при нас излагаме и работата на още седем-осем гръцки творци, всички от които представят различен тип аксесоари за различен тип хора. Виждам в бъдеще магазина да се разрасне и дори бих искала да има представителство и в чужбина. Определено смятам, че в моята дейност има перспектива. Една друга цел, която смятам да гоня след като се уверя, че сме на стабилна земя с аксесоарите е ръчната изработка на обувки. Имам вече едно предложение, но за момента го задържам, защото все още имам доста работа с бижутата и нямам никакво време за странични дейности. Когато нещата се стабилизират на нивото, на което съм в момента ще започна да работя по разрастването на бизнеса. Каквито и да са резултатите, този магазин е като дете за мен. Започнахме от нулата и с времето изградихме собствен бизнес със свой собствен характер и ми се ще да продължим така. Искам да продължи да се развива и със сигурност няма да остава нещата да останат на едно ниво.

Семейството и колко е важно да бъдеш отговорен

Прекрасно е чувството, когато видиш, че нещо изработено от ръцете ти пасва точно на вкуса и характера на един човек, но по организационните въпроси никаква ме няма. За това се грижи леля ми, която се занимава изцяло с административните отговорности около бизнеса. В това отношение може да се каже, че съм абсолютно безотговорна, никога не са ми се отдавали тези неща, но слава богу затова сме семеен бизнес и се допълваме един друг. Харесва ми, че си сътруднича с хора, на които имам пълно доверие. Семейството ми дава възможност да се средоточа върху моята работа, която е да изработвам бижута и след това да ги предлагам на нашите клиенти и съм освободена от всички останали задължения в един бизнес. Плащането на сметки, следенето на балансите, плащанията на доставчиците не са моя работа и съм благодарна затова.  

Пазарлъците на пазара

В Гърция съществува тази култура на пазарлъка. Ще влезе някой клиент в магазин и ще му хареса например един пръстен и веднага ще поиска отбивка от цената, за да го купи. Случвало ми се е и тук, но в Terra Мadre никога не съм правила подобни отстъпки. Всичко тук е уникално и единствено по рода си, няма колекция, която за шест месеца да стане демоде, затова не приемам и пазарлъците. Много съм твърда в това отношение. Всичко тук е направено с любов, фантазия и труд и повечето клиенти уважават това.

Категории: улични истории бижута коиета магазини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus