Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Баскетболното първенство на страната започва без взети мерки за борба с агресията...

12 Октомври 2010 / 18:10:47  GRReporter
1333 прочитания

 

 

Баскетболното първенство  на страната започва след броени дни, а конкретни решения на проблема с агресията на игрищата все още липсват. След един наистина труден сезон, който остави горчиви спомени на съдии, треньори,  играчи и баскетболни фенове, и породи един куп въпроси по отношение на качеството на баскетбола в Гърция, новият сезон не изглежда да е по-лесен. 

По време на среща посветена на началото на първенството на страната, треньорите на А1 заявиха, че посрещат сезона с нови цели и надежди, но... се страхуват да не се повторят кошмарите от финалите на миналогодишното първенство. Треньорите на Панатинайкос и Олимпиакос, Желико Обрадович и Душан Ивкович дори обещават играчите им да станат пример за подражание. Достатъчно ли ще е обаче това за да спре  агресията на игрищата? Едва ли.

Коментарите на Обрадович не остават и следа от съмнение, че зелените са мотивирани да покажат един добър имидж и „примерно” поведение. „Ще се опитаме да играем на нивото, на което играем толкова години. Всяка година става все по-трудно, защото всички играят срещу нас  все по-мотивирано. Тази година ще е трудна. Всички си спомняме как завърши миналият сезон. Говорих със съдиите какво ще стане ако се случат същите неща, но не  видях нещо да се променило. Не издържам повече да рискувам живота си. Не можем да се страхуваме всички за живота си. Въпросът е много сериозен. Нещо може да се случи, но ще е вече много късно. Треньорите и играчите са изложени на опасност. Изминаха вече 5 месеца от последния мач, а не е направена нито една стъпка напред. Някои неща не са отговорност на съдиите. Ако искате да сте сериозна лига, трябва да промените условията и ролите...” – информира за изказването на треньора спортният сайт www.sport.gr.
Съгласен с Обрадович е и новият треньор на Олимпиакос, Душан Ивкович. „ Съгласен съм с моя приятел и кум, че условията преди  бяха по-добри. Като за първо интервю не мога да кажа нещо повече... За неща, за които отговарям аз обещавам, че играчите на Олимпиакос ще се пример за всички. За останалото обаче не мога да кажа нищо...”- категоричен е Ивкович. 
Притеснен за безопасността на игрищата е също Сулис Маркопулос, треньор на ПАОК. Доста песимистично настроен пък е треньорът на АЕК, Минас Гекас: „През последните 10 години не е направено нищо. Някои проблеми трябваше да са  решени още преди години. Играчите готвят протести и не знаем кои отбори ще участват в първенството в крайна сметка. Изобщо не съм оптимист. ”

Разколебан от идеята на популярния иначе спорт в Гърция е и Тодорис Папалукас. Капитанът на бяло-червените твърди, че този сезон може би ще е последният за него. Причина за това е ситуацията, в която се намира баскетболът и технократските  проблеми. „Изопачаването на баскетбола е явно. Кризата не засяга другите спортове. Липсват правилна организация и идеи. Всички очакват да се справят с проблема на момента. Треньорът Обрадович е прав. Трябва да направим нещо драстично за да се оправят нещата... Първенството може дори и да не започне. Намерете решения веднага”- апелира той. Убеден, че извън игрището трябва да се вземат специални мерки е и Никос Хадзивретас, капитан на Арис.  „Не мога да разбера как с такива чудесни играчи и треньори първенството стигна дъното. Загуби достоверността си. Тази година в АЕК искаме едно ново начало след миналогодишния труден сезон...” коментира капитанът на АЕК.

Сезонът наистина започва съмнително. Още от сега се вижда, че светлина в тунела няма и едва ли ще има, тъй като мирното провеждане на първенството отново ще зависи изцяло от „милостта” на вманиачени до крайност фенове. Василис Икономидис, председател на Гръцкия съюз на анонимните баскетболни фирми апелира към журналистите да покажат позитивната страна на първенството и да подкрепят спорта, който всички обичат. Същият напомня, че „баскетболът е гордостта на гръцкия спорт, донесъл е много успехи в миналото и сега когато условията не са най-добрите, всички трябва да са обединени”. На доброволни начала и без конкретни мерки обаче, тези думи си остават хвърлени на вятъра, а безопасността на треньори, играчи и фенове застрашена...

 

Категории: баскетбол първенство Гърция Обрадович Ивич безопасност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus