Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Art Athina в гаража

24 Май 2008 / 16:05:32  GRReporter
2461 прочитания

            Международното изложение на съвременното изкуство Art Athina по традиция е едно от основните културни събития в интелектуалния календар на гръцката столица, което събира артисти, художници и галерии от всички краища на световната карта и им предлага възможност да покажат нестандартните си творчески виждания. Миналогодишното изложение привлече над 18 500 посетители само за три дни. Интересът тази година се очаква да е още по-голям, изложението отново е в рамките на три дни – от 23 до 25 май.

            Върху 8800 квадратни метра организаторите са оформили 4 тематични кръга, на четирите нива на сградата на  Helexpo. Това са: Basic Plan, където са разположили щандовете си 45 гръцки и чуждестранни галерии, Open Plan, където се дава възможност на художниците да представят инсталации в големи размери, тазгодишният акцент върху две световни артистични столици to Focuss: Berlin-New York и в подземието на сградата се намира гаражният проект Parallel Plan.

            И критици, и публика обръщат специално внимание на тези 50-тина художници, предимно гърци, но има и няколко чужденци, които показват художествени експерименти с изключително висока стойност в рамките на нестандартния гаражен проект. Именно там излага своите две безименни композиции и българският художник Антон Донев (на снимката).

Трудно е да се опише стила на самобитния автор, той самият го определя като съвременно изкуство, макар че впечатлението, което остава у зрителя е на нещо много класическо в духа на гравюрите на Дюрер. В първата си композиция младият български творец наслагва образи от стари енциклопедии, дорисува ги с туш и оформя миниатюрни сюжети без връзка един с друг, например медали, които изглеждат като луканки, хора, които задържат дирижабъл с въжета, за да не полети към облаците от щитове, уроци по борба или карате. Сюжетите са разположени на огромно платно на фона на буквите на енциклопедиите.

 „Историите нямат значение, целта е да се изгубят в общата картина. Те са като вещите, които създава човечеството и които не се използват за целите, за които са били изобретени. Например автомобилът е транспортно средство, но кой не е правил секс в него?”, обясни Антон Донев за читателите на grreporter.info

В същия стил е и втората творба на художника, включена в тазгодишното Международно изложение на съвременното изкуство Art Athina. Авторът използва същата техника, но този път работи върху справочници „Жълти страници”, наслагва рекламите в тях, дорисува ги с туш и отново оформя малки миниатюри, без връзка една с друга. „Рекламите говорят за това какво произвежда човечеството днес, какви са интересите му днес”, пояснява Антон Донев.

Художникът завършил Атинската академия за изящни изкуства в класа на Хронис Боцоглу. Специализирал е в Мадридското училище по изящни изкуства при Алберто Дадас. Картини на Антон Донев са включвани в много изложби в Гърция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus