Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

33-годишна българка от Каламата се бори за живота

29 Април 2010 / 14:04:18  GRReporter
6573 прочитания

На всеки от нас може да се случи да се разболее докато е в чужбина и да се наложи спешната намеса на лекарите. Случаят на 33-годишната българка Валентина Стоичкова, на която се наложи да направи трансплантация на черен дроб е показателен за превратностите на съдбата. Екипите от доктори в местната болница в Каламата, както и по-късно в Солун веднага са й оказали помощ, но се оказва, че за операцията са необходими 100 000 евро.

Оказва се, че младата жена няма здравна застраховка нито в България, нито в Гърция, а според лекарите тя е щяла да покрие изцяло разходите на Валентина по трансплантацията. Помощ ще й бъде оказана, но процедурата се забавя достатъчно, в момент, когато всеки един час, който минава е от фатално значение за живота й.

В момента 33-годишната Валентина е в много тежко състояние и се бори за живота си, след като получи хепатитна криза, която накара черният й дроб да спре. Младата жена работела в заведение в Каламата в южната част на Гърция, където след като получила кризата я приели веднага в местната болница. Оттам лекарите поставили диагнозата, според която единствено чрез трансплантация на черен дроб младата жена ще оживее.

Валентина веднага е била транспортирана в специализирана болница в Солун, където лекарите са открили, че в германския град Есен съществува подходящ донор. Но се оказва, че съществува проблем, тъй като българката няма здравна застраховка, а за трансплантацията са необходими 100 000 евро, съобщава вестник 24 часа.

Със случая на 33-годишната Валентина се заема българското консулство в Солун, а д-р Теодора Джалева от българската Агенция по трансплантации казва, че може да свика по спешност обществения съвет към фонда, който отпуска пари за чужбина, но трябва да получи документите на българката от солунската болница. Линейка от столичната болница „Лозенец” е заминала за Солун, за да поеме пациентката, казва за „24 часа” Лъчезар Иванов - българският консул в Солун, според който е открит донор в България.

„Между Българи и Гърция има споразумение за сътрудничество в областта на здравната помощ и то спазва много коректно” отговори на нашето запитване аташето по трудовите въпроси Екатерина Димитрова. „Двете страни се задължават взаимно да осигуряват безплатна медицинска помощ на гражданите от другата страна, временно пребиваващи на тяхната територия, когато през този период е възникнало остро заболяване (включително и остро стоматологично заболяване) или злополука, изискващи спешна медицинска помощ. Безплатна медицинска помощ се осигурява, докато стане възможно завръщането на болния в страната му без опасност за живота му или за влошаване на състоянието му. Транспортирането на заболелите лица и разноските, свързани с транспорта им, се поемат от държавата, чиито граждани са те” се казва в споразумението.

Много българи, които живеят в Гърция и в Кипър плащат за здравно осигуряване не само в държавата, където живеят и работят, но и в България, за да са сигурни, че ако им се наложи могат да ползват медицинските услуги в двете страни, казва аташето по трудовите въпроси в Атина Екатерина Димитрова. Но има и много хора, които изпадат в другата крайност и не се застраховат в нито една държава, което е безотговорно, допълва г-жа Димитрова.

Българите, които живеят в чужбина могат да си направят застраховка в Националната здравна каса, която струва около 100 евро годишно. Много вероятно е в близко бъдеще освен да си показваме личната карта, когато излизаме от България, да се наложи да показваме и здравната си осигуровка.

Българите, които живеят в Гърция без да имат осигуровка в гръцка здравна каса имат право на здравни услуги единствено при спешни случаи, както посочихме по-горе.

В случай, че се наложи да се ползват услугите на зъболекар или лечение в болница – операция, раждане и т.н., без необходимата застраховка в държавата или без да имате Европейска здравна карта, тогава поемате разходите за своя сметка. Европейската здравна карта е задължителна за българите, които пътуват в чужбина, но тя се издава за определен срок от време, а за да бъде издадена трябва да са здравноосигурени и да имат непрекъснати здравноосигурителни права в България.

 

 

Категории: АктуалноБългари в ГърцияЗдраве застраховки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus