Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Във Вергина откриха древното огледало на Ерос

07 Март 2015 / 16:03:24  GRReporter
3255 прочитания

Вълшебното огледало на Ерос е най-впечатляващото от множество находки, открити в некропола на Егес при археологически разкопки през 2014. В две погребални могили са намерени общо 21 гробове, 6 от които не са били плячкосани.

Днес откритията бяха представени от директорката на Службата за антични находки на Иматия и ръководител на разкопките Ангелики Котариди в рамките на 28-ата научна среща, посветена на археологическите разкопки в Македония и Тракия.

Според Котариди, най-ценната находка от първата могила е открита в гроба на младо момиче от 4 век пр.Хр. Нейните родители са поставили в гроба й ценни златни обеци,  бижута, мъниста, както и уникално огледало, единственото, открито в Егес. То е малко бронзово произведение на изкуството, което според Котариди е дело на много опитен майстор.  На капака на огледалото Ерос, изобразен като малко дете, лети, за да прегърне бога на страстта и похотта Дионисий. Той от своя страна е изобразен като младеж, който седи на скалите, където е постлана кожата на пантера.

В най-богатия гроб, който обаче е ограбен, са намерени останки от погребално легло, украсено с керамични релефни плочи. На тях Атина, загърната в наметалото си, гледа битка между гърци и варвари

Огледалото на Ерос

Изненада

Във втората погребална могила археолозите откриват нещо изненадващо. В един гроб, който не е бил ограбен, датиращ от времето на Александър Велики (336-323 пр.Хр.) е открита  червенофигурна кана за вино, изобразяваща банкет.

Каната е била върху легло, на което е бил положен покойникът. На неговата глава е имало богат позлатен бронзов бръшлянов венец. Предварителното проучване показва,че това е бил мъж на около 50 години. На север от него е имало място за малка дървена масичка за съдовете от банкета. Между тях е имало  медна кофа с отлично качество,  служила да се разбърква виното с вода в нея, с изключителна украса, която подчертава нивото на македонското металообработване.

Кофата е открита паднала на пода, а около нея са намерени остатъци от органични  материали. Има останки от тъкани от покривалото на леглото и от дрехите на покойника със следи от пурпур, от кожа, но най-много са останките от дървеното легло. Украсата на предната част на леглото съответства на украсата на леглата от позлатена слонова кост от гробницата на Филип Втори. Кой обаче е покойникът?

На този въпрос Ангелики Котариди отговаря: „Тъй като не е намерен надгробен надпис и очевидно не е член на царското семейство, не можем да кажем името на погребания. Но като свържем наличните данни, можем да направим определени изводи. Фактът, че е възрастен мъж, достатъчно влиятелен, за да носи дрехи, боядисани с изключително скъпия пурпур, и същевременно не е съпроводен от оръжията си, не е случаен. Ако свържем това с редкия бръшлянов венец, можем да кажем, че този мъж е бил жрец на Дионисий или виден член на трупата на Майката на боговете, чието съществуване в Егес е доказано от надпис от епохата на погребението”, подчертава археоложката.

 

Категории: археологически разкопки Вергина Егес огледало на Ерос открития жрец на Дионисий гробници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus