Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вестникът на българите в САЩ и Канада стана медиен партньор на литературния ни конкурс

19 Февруари 2015 / 17:02:16  

От страниците на "България сега", вестникът на българите в САЩ и Канада, предизвикахме литературните дарби на всяко българско дете в чужбина. Предлагаме ви целия материал, който можете да прочете и на страниците на онлайн изданието на медията.

Международен литературен конкурс предизвиква дарбите на всяко българско дете в чужбина

Убедени сме, че у всяко дете се крие огромен творчески потенциал, който чака да бъде предизвикан, за да се прояви. Добавете към това и огромното ни желание да поддържаме българското самосъзнание и връзка с родината у децата на българските общности в чужбина. Вече разбирате какви са основните мотиви да създадем детския международния литературен конкурс, който провеждаме за трета поредна година. Конкурсът се роди чрез сътрудничеството на сайта за новини от Гърция www.GRReporter.info и Българското неделно училище „ Св. Св. Кирил и Методий”, Атина, Гърция.
 
Третото издание на Международния литературен конкурс – 2015 г.
    Третото издание на Международния литературен конкурс беше обявено на 30 януари 2015 г. и преминава на тема: “И всеки път, когато мисля за България...”. То е насочено към децата и юношите от българските неделни училища и общности в чужбина. Такава беше първоначалната идея и с помощта на българските общности, техните медии и чрез учителите от българските неделни училища, ще можем да достигнем до максимален брой деца, които да бъдат заинтригувани от темата и ще решат да участват в конкурса. 

Условия за участие
в трети МЕЖДУНАРОДЕН  ЛИТЕРАТУРЕН  КОНКУРС НА ТЕМА:
“И всеки път, когато мисля за България...”

         В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 10 до 18 години от българските неделни училища и общности в чужбина. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби, специално създадени за конкурса.
•    Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху посочената тема есе, разказ, съчинение, приказка или стихотворение.   
•    Творбите да са с обем до 500 думи.
•    Журито ще разглежда творби, представени само в електронен вид и изпратени на  адрес: konkurs2015@grreporter.info
•    Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора:
- лично и фамилно име, точен адрес
 - учебен клас, навършени години
- учебно заведение
 - електронна поща за контакт.
•    Краен срок за изпращане: 30.04.2015 г.
•    Резултатите ще бъдат обявени на 24.05.2015 г. – Деня на славянската писменост и култура.
•    За победителите: една материална награда на стойност 200 евро и две материални награди по 50 евро.
За допълнителна информация:
Иван Петков, координатор на конкурса
Тел.: 00359 893 478 426
E –mail:  ivan@grreporter.info
Журито.
    Журито, което ще оценява творбите е в състав: г-жа Ваня Велкова, основател на Българското училище в Хамбург, Германия и съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина; г-н Пламен Симеонов, преподавател в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина; г-н Иван Петков, маркетинг специалист на GRReporter.
    Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху посочената тема есе, разказ, съчинение, приказка или стихотворение. Условията и начинът на провеждане на конкурса можете да научите на страницата, на която е обявен: “И всеки път, когато мисля за България...”
 
Възникване на идеята за конкурса, първите две издания
    Идеята за детски международен литературен конкурс се роди преди 2 години и бе подета с огромен ентусиазъм.  Първата ни тема беше: “Здравей срещу Zdravei - кирилицата в интернет пространството”. Желанието ни беше да дадем на децата тема, която е част от тяхното всекидневие и начин на живот. Искахме тя да ги провокира към размисъл и творчество. Темата се роди спонтанно, тъй като всяко българско дете, което живее извън пределите на България, общува в интернет със своите приятели и роднини на поне два езика. От опит знаехме, че често компютрите, на които пишат децата, нямат кирилица, затова им се налага да използват букви от други азбуки, за да пишат на родния език. Не рядко и самите деца улесняват живота си, като предпочитат по-използвания от тях език, този, който се използва в държавата, в която живеят. Поради тази причина често пъти кирилицата не е избраната от децата азбука. От друга страна, дори и в България се зароди мода сред младежите, според която писането на кирилицата се смята за признак на изостаналост и нещо, което не е "готино".
    Творбите бяха оценявани от жури в състав: г-жа Мими Ничева, преподавател по български език и литература в Българското неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Атина, г-н Деян Енев, писател и г-жа Мария Спасова, директор на GRReporter. В епичния сблъсък между използването на кирилица и латиницата в интернет взеха участие 195 творби на деца от Атина, Солун, Италия и всички краища на България. Победителите бяха избрани и обявени на нашия сайт, на който публикувахме призовите творби, интервю с победителката Симона Пенева и видео от церемонията по награждаването:

 
    След успешния старт на конкурса, предизвикателството по организирането на второто му издание беше дори по-голямо. Високите стандарти и критерии, които бяхме поставили с първия конкурс, изискваха да изберем интересна тема, която повторно да предизвика интереса на децата. Темата се роди като естествено продължение и развитие на предходната:   “Българският език - без граница и през граници”. Участваха 110 деца от училища в цяла България, както и от Атина, Париж, Испания, Западните покрайнини в Сърбия и от Съединените щати. Като факт отчетохме засилена конкуренция и много повече отлични работи, които затрудниха журито е състав: г-жа Венета Искренова, преподавател в Българското неделно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Атина, поетът Иван Брегов и г-жа Мария Спасова, директор на GRReporter.
    Резултатите от конкурса отново бяха обявени на сайта GRRreporter.info. Направихме и вече традиционното интервю и представяне на победителят в конкурса - Маргарита Колева.

Скъпи приятели,
    Очакваме Вашите творби за участие в Третия международен литературен конкурс на тема: „И всеки път, когато мисля за България…”!
Желаем на всички участници успех и нека музата насочва перото Ви!

Подготвил:
Иван Петков,
маркетинг специалист на GRReporter
 

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus