Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Романтичната Гърция в черно-бяло

27 Април 2015 / 14:04:04  GRReporter
1303 прочитания

Посетителите на Галерията „Никос Хаджикириякос-Гикас“ ще имат удоволствието да направят едно пътуване в Гърция от 60-те години през обектива на изтъкнатия британски фотограф и кинематограф Волфганг Сушицки (Wolf Suschitzky). Фотоизложбата е разположена в специално оформеното пространство на партера на Галерията и ще продължи до 27 юни.

Волфганг Сушицки е роден във Виена през 1912 и живее във време, когато фашизмът набира все по-голяма сила. В началото на 30-те години той емигрира във Великобритания, където със своите шедьоври представя социалната действителност на Лондон.

Когато говори за своето изкуство, той признава: «Не измислям аз темата. Държа очите си широко отворени, наблюдавам, откривам най-добрия ъгъл, за да получа една привлекателна картина или такава, която разкрива при какви условия са принудени да живеят някои хора».

Сушицки се озовава в Гърция през 1960 и запечатва с обектива си гръцката страна, заниманията и традициите, които го заобикалят, малко преди неизбежната им промяна.

Настоящата изложба включва 48 оригинални черно-бели фотографии, всички дело на британския фотограф. Снимките от островите Скиатос и Хидра, както и от Атина, разкриват една носталгична Гърция. Картини от земеделския живот, празници и традиции, както и портрети на обикновени хора, оживяват от снимките и съставят една изложба-документ за красотата и невинността на един изгубен свят.

С изключение на три фотографии, които принадлежат на фотографския архив на Галерията „Гика“, подарък от Сушицки на Никос Хаджикириякос-Гикас, останалите са част от личната колекция на фотографа и се показват в Гърция за първи път.

Изложбата е разделена на тематични секции, следвайки Сушицки в неговото пътешествие:

Скиатос

Фотографиите от Скиатос преобладават в изложбата, тъй като снимките на един филм на острова са били всъщност поводът за Сушицки да посети Гърция. Става въпрос за късометражния филм «Михалис от Скиатос», с режисьор Джон Инграм и музика на Микис Теодоракис.

На остров Скиатос Сушицки за първи път се среща с гръцкия пейзаж и хората на острова, които се превръщат в главни герои на неговите фотографии. Освен хората, фотографът обезсмъртява сцени от всекидневния живот, както и църковни и народни празници. Всяка снимка разказва някаква история, която посетителят е призован да обогати с въображението си.

Хидра

Н остров Скиатос Сушицки се среща и с художника Джон Кракстън, който след това го води на остров Хидра в дома на големия гръцки художник Никос Хаджикириякос-Гикас. Портретите на двамата жудожници са разположени в центъра на изложбата, тъй като именно те са поводът за завръщането на Сушицки в Гърция след 55 години, макар и само чрез неговите снимки.

Атина – Акрополът

От фотографиите, разкриващи гръцката действителност, няма как да отсъстват снимките на Акропола и Атина, които са отделени в тематична секция и отразяват неподправеното чувство на възхищение на фотографа. Ярките светлосенки на мраморите образуват спиращи дъха гледки, които подчертават непреходната красота на паметниците. А улиците на Атина пренасят зрителя в бурния живот на града, за разлика от спокойния пейзаж в малките населени места и сред природата.

По време на изложбата ще бъде прожектиран и филмът, станал повод за Сушицки да посети остров Скиатос – късометражният филм „Михалис от Скиатос“, продукция на петролната компания BP.

Куратори на изложбата са Иън Колинс, писател и биограф на Джон Кракстън, както и Йоанна Мораити, завеждаща архива на Галерия „Гикас“ към Музея Бенаки. Проектирането на изложбата е дела но Елефтерия Гуфа, консерватор в Музея Бенаки.

Едновременно с изложбата излиза и малък двуезичен каталог, включващ 25 фотографии и текстове на кураторите, издаден с изключителната финансова подкрепа на Сдружението „Приятели на Музея Бенаки“.

Последният фотоалбум на Волфганг Сушицки със заглавие „Wolf Suschitzky: Seven Decades of Photography“ е пуснат на пазара от издателство «SYNEMA».

 

 

Категории: изложба фотографии Волфганг Сушицки галерия Никос Хаджикириякос Гикас Музеят Бенаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus