Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разчетоха гръцки папируси, унищожени при изригването на Везувий

23 Януари 2015 / 13:01:45  GRReporter
1492 прочитания

Древни папируси на гръцки език, изгорени при унищожителното изригване на Везувий през 79 г.н.е. и погребани в пепелта на съседния град Херкуланеум, за първи път ще разкрият своите тайни. Това става възможно, тъй като с помощта на нова мощна техника, използваща Х-лъчи, учени успяха да разчетат първите думи върху два от ръкописите.

Италиански учени от Института по микроелектроника и микросистеми към Националния съвет за изследвания в Неапол, начело с физика Вито Моцела и в сътрудничесто със свои френски колеги, успяха да разчетат част от съдържанието на полуунищожените сгънати папируси, при това без да ги отварят.

Специалистите са публикували статия за откритието си в списанието «Nature Communications».

Тези папируси са открити заедно със стотици други през 1754 г. и са част от библиотека с 600-700 книги, която се намирала в неголяма стая на малка римска вила в Херкуланеум, град, унищожен заедно с Помпей при изригването на вулкана, и затова наречен „другият Помпей“.

Смята се, че вилата и библиотеката, пълна с епикурейски философски съчинения (на практика единствената запазена от класическата епоха), е принадлежала на някой богат римски гражданин, вероятно на тъста на Гай Юлий Цезар – Луций Калпурний Пизон Цезонин.

След изригването на Везувий вълна от горещ въздух с температура, достигаща 320 градуса по Целзий, овъглила крехките папируси. Тяхното изключително уязвимо състояние не позволявало на изследователите да ги отворят, за да да ги разчетат (обикновено били правени опити с инфрачервени камери), защото съществувала сериозна опасност да бъдат унищожени. Така тези ръкописи, достигащи на дължина може би до 15 метра, пазели своите тайни до днес.

Италианските учени са използвали нова технология за рентгенова томография, която отделя изгорената основа на папируса от буквите, изписани с черно мастило, благодарение на тънката, но осезаема разлика, с която двата материала (папирусът и мастилото) пречупват лъчите-Х. За тази цел изследователите са използвалиЕвропейския синхротронен център в Гренобъл. Буквите се намират на едва 0,1 милиметра върху повърхността на папируса, но въпреки това е възможно да бъдат прочетени.

Новата техника разкрива отделни букви от гръцката азбука, както и някои цели гръцки думи в два от папирусите, единият от които учените успели преди това да развият.  Двата папируса са били подарени на Наполеон Бонапарт през 1802 г., а днес принадлежат на Френския институт. Не е странно, че те са написани на гръцки език, тъй като в този район на Италия е имало продължително гръцко присъствие.

Сравнявайки двата ръкописа с един друг запазен папирус от Херкуланеум, написан от епикурейския философ и поет Филодем през 1 в.пр.н.е., изследователите не изключват вероятността той да е авторът и на единия от изгорените папируси.

Засега учените не са успели да разчетат пълното съдържание на папирусите, но вярват, че ще успеят, ако използват още по-мощен рентгенов апарат.

Ръководителят на екипа Вито Моцела говори за «революция в папирусологията», и се надява, че благодарение на новата технология ще се отвори пътят за разчитането на множество неразчетени досега древни текстове.

 

 

Категории: гръцки папируси Везувий Помпей Херкуланеум разчетени ръкописи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus