Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха гроб на воин на възраст над 3500 години

27 Октомври 2015 / 11:10:51  GRReporter
2947 прочитания

Бронзов меч с позлатена дръжка от слонова кост, златни пръстени с печати, златни, сребърни и бронзови чаши за вино, парчета слонова кост с издялани сцени върху тях и над 1000 полускъпоценни камъни. Това са само част от богатите дарове, поставени в гроба на воин през 1500 г.пр.Х., за да го придружат в задгробния живот.

 

Незасегнатият от иманяри гроб от късногръцкия период бе открит близо до микенския дворец на Нестор в Пилос в западната част на полуостров Пелопонес от членовете на международна група от археолози, ръководени от Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър от университета в Синсинати. Изследователите твърдят, че са разкрили най-забележителния случай на демонстриране на богатство в происторически погребален паметник в континентална Гърция през последните 65 години.

Повечето от откритите 1400 предмети, като каменните печати, върху които са изобразени вдъхновени от таврокатапсията* сцени са силно повлияни от минойското изкуство и са били изработени на остров Крит. Знатният воин – покойник на възраст между 30 и 35 години най-вероятно е живеел в създадения и украсен по минойски образец Акропол в Еглианос, посочват археолозите, които работят от 30 години в региона на Пилос. Те допълват, че количеството открити в гроба украшения преобръщат теорията, че бижутата са били поставяне главно в гробовете на жени.

Скелетът на мъжа бил открит на пода в дървен ковчег. Оръжието било поставено на лявата му страна, а на дясната се намирали полускъпоценните камъни (аметист, ахат, злато и др.), каменни печати и предмети за лична употреба. Близо до шията му бил поставен рядък и изключително добре запазен златен ланец, а в краката му се намирала плоча от слонова кост, на която е изобразен крилат грифон и бронзово огледало с дръжка от слонова кост. Над ковчега се намирали други дарове – голям бронзов леген, бронзови ленти, вероятно части от въоръжението му, пробити бивни на глиган от шлема и бронзови кани. Всички те се разпръснали при счупването на ковчега и се начупили над скелета и така затруднили хода на разкопките.

При все че дворецът на Нестор бил открит през 1939 от гръцкия археолог Константинос Куруньотис, досегашните разкопки, водени от професора в университета в Синсинати Карл Блеген били съсредоточени предимно в късния му период след 1300 г.пр.Х. и до разрушението му от пожар около век по-късно. Неговите колеги Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър обаче изследвали ранния период на комплекса и разкрили една от четирите страни на микенския гроб още в първия ден на разкопките през месец май тази година. Той се намирал до разбития от иманяри сводест гроб номер IV в Еглианос.

Разкопките на университета в Синсинати са били проведени от Американската школа за класически изследвания в Атина под тясното наблюдение на археологическата служба в област Месиния. В тях са участвали 45 учени и студенти от чуждестранни университети. Освен гробницата са били открити останки на малки къщи, малка част от ранното укрепление на акропола и отходна яма от средната и късната Бронзова епоха.

*Таврокатапсия – спорт, характерен за минойската цивилизация на остров Крит. Атлетът изпълнявал скокове над бик. Празникът бил посветен на бога на морето Посейдон и за разлика от тавромахията по време на изпълнението атлетът не убивал бика. Целта на занятието била да се покаже смелостта и гъвкавостта на атлетите.  

Категории: История археология Пилос западен Пелопонес гроб на воин гробни дарове златни украшения Бронзова епоха микенски дворец минойска цивилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus