Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха древна гробница край Ларнака

11 Януари 2015 / 13:01:56  GRReporter
1410 прочитания

Разкопките на Френската археологическа мисия в района на Перволия, Ларнака в Кипър, извадиха на бял свят важни находки. Това съобщиха от Дирекцията по античните находки на Кипър. Разкопките са осъществени през октомври 2014 под ръководството на д-р Сабин Фурие, а главната им цел е да се разкрие антична гробница, частично изследвана през 2013.  

Гробницата не е била ограбена. Състои се от голям коридор, а погребалната камера има същата форма и същите размери като на по-малките гробници от класическия период. В камерата са погребани 17 души. Повечето погребения са първични, но в голяма амфора от двуцветна рисувана керамика са открити вторични погребения. Амфората съдържа костите на двама души, един възрастен около 20 години и едно дете на 8-10 години.

Според Дирекцията по античните находки на Кипър, откритите в камерата и в коридора керамични съдове датират от архаическия период на Кипър (8-7 век пр.Хр.). Открити са и много изкусно изработени финикийски съдове- амфори, делви от двуцветна и червенофигурна керамика, чинии от типа „Samaria ware”.

В западната част на гробницата са открити два коридора, които принадлежат на две недовършени гробници. Когато са вкопани в скалата в края на 6 век пр.Хр., хората от онова време изглежда са забравили за съществуването на  голямата архаическа гробница.

Още една архаическа гробница е открита в северозападното крило на разкопките. Частично е разкопан само коридорът.  Запазен е първоначалният насип от източната страна. Но в западната й част има голяма яма. Както се вижда от откритите материали, гробницата е била плячкосана през античността.

През тазгодишния сезон на разкопките са открити ниши, издълбани в стените на коридорите, в които има, както обикновено, малки  съдове и малки медни накити. Две необичайни ниши са открити в южната част на разкопките. Те са изсечени не от двете страни на коридора, а  на повърхността на скалата, без  ясна връзка с определен гроб. Те съдържат малки съдове от неукрасена керамика и са датирани от класическия период на Кипър (4 век пр.Хр.).

Категории: археологически разкопки Ларнака гробница архаически период
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus