Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Фото-разходка из Атина в началото на ХХ в.

04 Юни 2008 / 08:06:56  GRReporter
851 прочитания

Картини от Гърция от началото на ХХ в. ще бъдат представени на фотографската изложба на френския езиковед-неоелинист Юбер Перно (1870-1946). Тя ще бъде открита на 9 юни в музея „Бенаки” и ще включва 120 непубликувани фотографски документи, които ще предадат на посетителите атмосферата на гръцката столица и провинцията от миналия век. Мъже с фустанели на централния площад „Конституция”, преминаващият трамвай, лодки в пристанището на Пирея, каруци в Кастри и хълма на Кронос в Олимпия са само част от сцените запечатани от обектива на френския фотограф-любител.


Юбер Перно е първият професор в Новогръцкия институт на Сорбоната. Той е пътувал много пъти до Атина и различни части на Гърция, но също така и до области, които все още не са били включени в границите на гръцката държава като островите Крит, Хиос, Самос и др. „Перно е внимателен изследовател на географските и археологическите обекти, понеже вярва във връзката заобикаляща среда-история-човек”, коментира в предговора на пътеводителя на изложбата Екатерини Кумаряну, професор по история в Сорбоната. Французинът не се интересува от впечатляващи композиции, а от историческите перспективи на темите, които избира. Начинът, по който представя жените от Елевзина, например, препраща към античните трагедии. „Няма да преувеличим, ако кажем, че колекцията на Перно представлява една пулсираща картина на гръцкия живот, свидетелство за гръцката действителност”, добавя още Кумаряну.


Снимките са направени през периода 1898-1913 и от общо 1286-те са избрани 120 за изложбата, озаглавена „В изследване на Гърция, фотографии от 1898-1913”. Тя е подготвена от Фани Констандину от Фотографския архив на музея „Бенаки”, съвместно с фотографа Леонидас Куряндакис. Изложбата ще продължи до 31 август 2008 г.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus