Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Достоевски във френски вариант в Атина

14 Февруари 2008 / 07:02:01  GRReporter
1451 прочитания

Класическото произведение на Фьодор Достоевски “Братя Карамазови” е избрал френският режисьор и актьор Патрис Шеро да представи под формата на литературно четене в Атина. Освен с операта  на Вагнер “Тристан и Изолда”, с което беше открит новият сезон на Миланската Скала, “Из мъртвия дом” на Леош Яначек по „Из записките за мъртвия дом“ от Достоевски, тази година французинът се е занимава и с творчеството на световно известния руски писател.


Избрал е откъс от “Братя Карамазови” – цялата глава “Великия инквизитор” от книга V “За и против”, като я е свързал с един пролог, в който средният брат Иван развива пред Алексей възгеледите си срещу насилието и несправедливостта, особено спрямо деца. Театралната публика видя миналата година произведението представено от Питър Брук.


Това не е първият път, когато френският творец представя своя поглед върху творчеството на Достоевски в Гърция. През 2005 г. публиката можеше да види неговата интерпретация на “Записки от подземието”. Година по-късно, пък представи постановката “Мавзолей на любовниците” на Ерве Гибер.


С тези представления  без театрални костюми, с няколко листа в ръка и слабо осветление Шеро има за цел да наблегне на текста и неговото значение, а не на формалното представяне на литературната творба. “Държа текста в ръцете си, така, че да не изчезна в бездната, докато се опитвам да представя ролята. От време на време играя. От време на време просто разказвам.”, по този начин самият режисьор и актьор обяснява формата на своите постановки.


Представленията в Атина ще са на 3 и 4 март в театър “Олимпия”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus